SENJAHOPEN: Det var onsdag kveld i forrige uke at det oppsto kortslutning på høyspentnettet mellom Mefjorden og Bergsfjorden. Ei overspenning på flere hundre volt mer enn det elektriske anlegget er dimensjonert for å tåle, slo inn i fabrikkanlegget til blant annet Nergård Sild. Hele fabrikken ble mørklagt. Fabrikken greide å starte opp igjen, men skadene på elektriske og elektroniske komponenter er så store at fabrikken har måttet innstille produksjonen foreløpig.

Søker feil

Siden hendelsen skjedde har Troms Kraft vært i dialog med Nergård.

– Vi ser meget alvorlig på saka, og er i gang med å søke for om mulig å finne feilen. Vi tar blant annet i bruk helikopter for å befare høyspentlinja mellom Bergsfjorden og Mefjorden, sier informasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft.

– Vi driver også feilsøk på trafokioskene, spesielt på 400 vol-anleggene, i det området hvor vi hadde problemer med spenningsnivået. Uten at vi foreløpig kan si noe om årsaken, kan det se ut som om det har vært flere sammenfallende ting som har skjedd, sier Fangel.

Måtte stoppe

Daglig leder Henning Grande hos Nergård sier at de har vært nødt til å stanse makrellproduksjonen inntil videre.

– Vi fikk så mye problemer etter overspenninga at vi må bruke to-tre uker på å gå gjennom hele fabrikken og rette den opp, sier Grande.

Også Coldwater Prawns er påført tap etter hendelsen.

– Overspenninga ødela elektronisk utstyr. Vi ble nødt å leie inn ekstra folk for å ta unna produksjonen manuelt, sier driftsleder Leif-Roger Kristiansen.