BARDUFOSS: Nettstedet sitter på kopier av dokumenter og et beslutningsnotat som ble behandlet i et møte mellom forsvarssjefen og hans ledergruppe i forrige uke.

Skjold legges ned

Dokumentene inneholder konklusjoner på arbeidet med det fagmilitære rådet forsvarsjefen skal gi forsvarsministeren 1. oktober i år.

I tidligere lekkasjer har det kommet fram at 2. bataljon på Skjold vil bli flyttet til Setermoen og Skjold leir legges ned. Disse ryktene stadfestes av de dokumentene aldrimer.no har fått hånd om. Her beskrives det at 2. bataljon flyttes fra Skjold til Setermoen.

Panserbataljonen på Setermoen skal sammen med panserdelen av Telemark bataljon rullere på å være til stedet i Porsangermoen i Finnmark.

Det står også at Bardufoss og Heggelia leir legges ned. Hva det betyr er uklart. Heggelia som leir er allerede nedlagt og Rusta leir er opprettet i samlokalitet med Luftforsvarets personell på Bardufoss.

I dokumentene står det også å lese at Hæren skal opprette en ny taktisk kommando på Bardufoss. Hva det betyr i praksis er uklart. Brig N skal videreføres med de utstyrsendringene som allerede er i gang, som blant annet nye CV 90 panservogner, kampluftvern og moderne kommando- og kontrollinformasjonssystemer.

Ingen planer

Ifølge notatene har forsvarsjefen ingen planer om å røre helikoptervirksomheten på Bardufoss, verken som støtte til Hæren (339 skvadronen) eller kystvakthelikoptrene i 337 skvadronen. Det siste selv om forslaget går ut på å flytte Kystvakta bort fra Sortland og underlegges ledelse på Håkonsvern i Bergen.

Øke vernepliktstiden

I dokumentene foreslås det også å gå ned på antall vervede soldater og heller økte bruken av vernepliktige. Ambisjonene om profesjonalisering av hele avdelinger legges bort. Forsvarssjefen vurderer også å øke vernepliktstiden fra 12 til 18 måneder. Dette for å øke utnyttelsen av ferdig utdannede soldater fra tre til seks måneder.

Nettstedet aldrimer.no understreker imidlertid at de ikke har kjennskap til om noen av disse forslagene ble justert under forsvarssjefens ledermøte i forrige uke.