BARDUFOSS: Flyvedlikeholdsverkstedet som tidligere var kjent som NAC Maintenance hadde en omsetningsøking på rundt 2,2 millioner kroner og resultatet på bunnlinja var nesten tidoblet i 2014 i forhold til 2013.

Patria omsatte for drøyt ti millioner kroner og satt igjen med et pluss på over 900.000 kroner. Et resultat daglig leder Viggo Simonsen er veldig godt fornøyd med.

– Ja, det er vi fornøyd med. Det går den rette veien, sier Simonsen.

Flyskolen

Hovedårsaken til både omsetningsøkingen og resultatforbedringen ligger i at den sivile flyskolen UTSA (University of Tromsø School of Aviation) kom i tilnærmet full drift med sine fly i løpet av 2014.

Patria Helicopters har også Luftforsvarets flygeskole som fast kunde.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det var relativt lite fra Forsvarets side. Men nå er den sivile flyskolen i ferd med å ta seg opp, og er snart på høyde med gamle Nac. Det er kjempeflott at aktiviteten på flysiden tar seg opp igjen. Det medfører at vi får stadig mer å gjøre, og der ligger nok hovedårsaken til økningen vår, sier Simonsen.

Etablert av Nac

Dagens Patria Helicopters ble grunnlagt sammen med den tidligere sivile flygeskolen NAC (Norwegian Aviation College) på Bardufoss lufthavn i 1992. Skolen gikk som kjent konkurs for noen år siden, men før den tid var de ansatte i Nac Maintenance forutseende nok til å få skilt ut flyvedlikeholdsbiten fra flyskolen.

Simonsen var en av tre personer, samt et privat firma, som overtok aksjene og eierskapet i 2001 i daværende Nac Maintenance.

Kjøpt opp

Det viste seg å være et lykkelig valg, for i 2011 kom finske Patria, et verdensomspennende firma på blant annet flyvedlikehold på banen. Finnene ville etablere seg nær fly- og helikoptermiljøet på Bardufoss og Simonsen og hans medeiere solgte bedriften til finnene som skiftet navnet til Patria Helicopters.

Perfekt plassering

Flyvedlikeholdsbedriften ligger klemt inne mellom den sivile og den militære flyskolen langs flystripa på Bardufoss lufthavn. En perfekt lokalisering med tanke på vedlikeholdslogistikken for de to flyskolene.