FINNSNES: Det var i september i fjor at kvinna, mens hun kjørte gjennom Storgata på Finnsnes, ble oppmerksom på at politiet var i ferd med å pågripe faren. Hun oppsøkte straks politiet og ropte «Ka i helvete gjør dere med faren min?», beskrives det i et domsdokument fra Senja tingrett.

Det beskrives hvordan kvinna på et tidspunkt hang over skulderen på en politibetjent med hele kroppen, og at hun kjeftet og ropte. Hun ignorerte også politibetjentenes klare og tydelige pålegg om å trekke unna situasjonen.

«Tiltalte har selv erkjent at politibetjentene flere ganger ba henne om å komme seg unna, men at hun valgte å følge beskjeden fordi hun var bekymret for sin far. Hun forklarte i retten at hun kom i «forsvarsmodus», og at det «spilte ingen rolle at det var offentlige tjenestemenn», heter det i dommen.

Frikjent for trusler

Senja tingrett konstaterer at kvinna opptrådte aggressivt og pågående overfor politifolkene, og at hun vanskeliggjorde arbeidet deres med å pågripe hennes far. Nærmere bestemt overtrådte hun politilovens bestemmelse om å straks rette seg etter pålegg, tegn eller øvrige signaler gitt av politiet.

Kvinna stod i utgangspunktet også tiltalt for å ha forulempet to politistudenter ved å true med å knekke beina deres. Retten konstaterer imidlertid at det ikke er ført tilstrekkelig bevis til at hun kan dømmes for en slik overtredelse.

«Etter rettens syn kan det ikke utelukkes at tiltalte ikke fremsatte en trussel mot politifolkene, men bare påpekte at de ikke måtte skade farens bein», heter det i dommen.

Tidligere straffet

I dommen fra Senja tingrett fremkommer det at kvinna i 20-årene er både bøtelagt og domfelt tidligere, blant annet for en overtredelse av politiloven i en sak som lignet den foreliggende saken.

«Etter rettens syn tilsier tiltaltes gjentatt manglende etterlevelse av politiets påbud, og det forhold at tiltalte tidligere er straffet for tilsvarende overtredelser, at boten settes noe høyere enn satsen i påtaledirektivet».

Det vises også til viktigheten av at folk etterkommer de pålegg som politiet gir, slik at politiet får utført sine tjenestehandlinger.

I tillegg til boten på 7.000 kroner, må kvinna betale tusen kroner i saksomkostninger.

Kvinna i 20-årene er dømt for en overtredelse av politiloven. Foto: Stian Andre Lund