VANGSVIK: Saken dreier seg om to brøyteroder i kommunen. Før saken ble trukket for Tingretten ble kommunen enig med en av partene enig om et forlik på 350.000 kroner. Innklageren som vant frem i retten tapte anbudskonkurransen.

Klager og Tranøy kommune ble enig om å dekke egne saksomkostninger. I tillegg må kommunen komme med en offisiell unnskyldning.

Feilutlysning

– Klager hadde anlagt sak mot Tranøy kommune fordi han mente at konkurrenten som vant anbudet ikke hadde dokumentert tilstrekkelig at han hadde rådighet over det utstyret som han hadde tilbudt kommunen å brøyte med. Videre at Tranøy komme ikke hadde lyst ut anbudet på TED databasen (EUmarkedet). Den åpenbare feilen som Tranøy kommune hadde begått lå i at utlysingen ikke skjedde på TED men kun ble kunngjort i nasjonal base i  DOFFIN, ifølge teknisk sjef i Tranøy kommune, Fred Fredriksen.

I forliket lå det en unnskydlning til den andre parten fra kommunen.

– Tranøy kommune erkjenner at kommunen brøt regelverket for offentlige anskaffelser i forbindelser med konkurranse om brøytekontrakter, kunngjort 1.7.2013. Kommunen beklager dette, og vil aktivt arbeide for at regelverket i fremtiden etterleves, står det i unnskyldninga.

Krever 990.000 kroner

Også anbudsvinneren har sendt erstatningskrav til kommunen, etter andregangsutlysninga sendte anbudstilbudet hans ned med 198.000 kroner på den ene av rodene.

I førstegangsutlysninga hadde klageren det laveste anbudet på 735.000 kroner i året for brøyting og strøing. I andregangsutlysninga vant innklager anbudskonkurransen med et tilbud på 537.000 kroner i året.

Da anbudet går over fem år mener innklageren at kommunen sparte 990.000 kroner på utlysningsfeilen. Derfor krever han mellomværet på 990.000 kroner.

Innklager vant også anbudet på den første roden i runde nummer to, etter å ha tapt i førstegangsutlysninga. Anbudet sendte prisen ned med 156.000 kroner for roden. Innklager mener derfor kommunen sparte 1.769.000 kroner på feilen.

Avviser

Kommunen har avvist kravet.

– Vi kan ikke se at taushetsplikten er brutt. Totalprisen kan kun anses som en forretningshemmelighet så lenge forhandlingene fortsatt pågår. Informasjon om totalpris ble gitt i tildelingsbrevet etter at kommunen hadde besluttet å tildele kontrakten til deg, dvs. etter at forhandlingene var avsluttet, svarer kommunen.

Saken har vært behandla i KOFA, hvor det ble fastslått at kommunen hadde rett til å lyse ut anbudet på nytt.