BARDUFOSS: Det Alexandrova sikter til er at Stortinget fredag vedtok en ny ordning for militært tilsatte.

– Endringen vil bidra til at vi for fremtiden vil kunne beholde og videreføre verdifull kompetanse med et helhetlig karriereløp også for et spesialistkorps. Nå vil en tilsetting styres av hvilken kompetanse man har, ikke hvilken personellkategori man tilhører. Vi har stort behov for befal, grenaderer og konstabler. Dagens ordning krever en form for omskolering for å kunne fortsette karrieren i Forsvaret. Den nye ordningen trer i kraft 1. januar 2016 og skal være ferdig implementert i 2020, sier Alexandrova.

Ivaretar ikke

- HISTORISK Stortingsrepresentant Regina Alexandrova menr Stortinget har gjort et historisk vedtak.

Hun mener dagens ordninger ikke ivareta erfaring, kontinuitet og spesialisert kompetanse over tid.

– Forsvarets operative evne ivaretas ikke på en optimal måte fordi mange vervede og avdelingsbefal tjenestegjør for kort tid, eller skifter stilling for ofte. Det medfører at Forsvaret bruker unødig mye tid og ressurser på kontinuerlig opplæring av nytt personell. Dette forslaget innebærer at normen for tilsetting er fast til 35 år eller 60 år for alle personellkategorier, og offiserer med krigsskole tilsettes til de er 60. Dette betyr at man kan rendyrke og videreutdanne seg innefor egen profesjon i et eget utdanningsløp, sier Alexandrova.

Stort skritt

Hun mener dette er et stort skritt i riktig retning og vil bygge Forsvarets operative evne videre.

– Endringene som gjennomføres vil ikke bare øke forutsigbarheten og ivareta viktig kompetanse, men også sikre at Forsvaret har nok personell tilgjengelig for operativ tjeneste. Intensjonen er at langt flere enn i dag, i aldersuavhengige funksjoner, skal tilsettes til de er 60 år, mener Alexandrova.

Siste i Nato

Ifølge Alexandrova er Norge det siste landet i Nato som innfører spesialistbefalsordningen. Like personellsystemer i alliansen er en av mange forutsetninger for tilrettelegging av økt samhandling med våre allierte, mener hun.

– Nå blir det lettere å samvirke med andre Nato-land. Den militære profesjonskompetansen må derfor prioriteres til forsvarets kjerneoppgaver, og ny personellstruktur legger opp til å ivareta dette, mener Alexandrova.