SJØVEGAN: Bakgrunnen for fellingstillatelsen var at en ung kongeørn herjet med reinkalvene i Hjerttind reinbeitedistrikt. Tillatelsen ble gitt innenfor et avgrenset område i Sørreisa, Salangen og Dyrøy.

Spesialisert seg

I løpet av mai ble det funnet fem kalver tatt av ørn. I tillegg ble ei simle tatt. Og åtte simler hadde mistet kalvene uten at reineierne kunne finne dem. Til tross for at de hadde 4-5 personer ute på skift og hadde samlet flokkene klarte de ikke stoppe ørna. Tre siidaandeler, seks reineiere, omkring 500 rein er berørt av skadesituasjonen. Fylkesmannen mente situasjonen var akutt og ga Bardu interkommunale skadefellingslag tillatelse til å felle en ung kongeørn i perioden 19. til 26. mai.

– Det kan se ut som det er en ung ørn som har spesialisert seg på å ta kalver. Men det ble ikke felling. Bardu interkommunale skadefellingslag og et lag fra Kåfjord prøvde seg. Dette er spesielle jegere med kompetanse. Det er få som her denne kompetansen i fylket, sier Andreas Vikan Røsæg hos Fylkesmannen i Troms.

Vanskelig jakt

Gjennomføringen av en slik skadefelling forutsetter at det er mulig å peke ut det skadegjørende individet og at dette ikke er en hekkende ørn.

– Det er vanskelig å være sikker på at en har rett ørn. De jakta blant annet ved å samle kadaverne og vente der, forteller han.

– Hvor stor er bestanden av kongeørn i dette område?

– Det er vanskelig å svare på fordi bestanden ikke er kartlagt i dette området, svarer Vikan Røsæg.

Kun en felling

– Hva skjer nå?

– Nå har det gått en del tid siden kalvingen og fellingstillatelsen har gått ut. så det blir ingen forlengelse slik det ser ut nå. Men vi tar situasjonene om de skulle oppstå, sier han.

Tidligere fellingstillatelser av kongeørn viser at dette ikke er lett. Siden 2011 er det gitt åtte tillatelser. Kun en gang har det ført til felling. Det var på Åkerøya i Harstad i mars 2011.

I den siste skadefellingstillatelsen kommer det frem at fylkesmannen vurderer kongeørnbestanden både lokalt og nasjonalt tilstrekkelig til å tåle uttak. Men det er ingen åpning i regelverket for bestandsregulerende felling av kongeørn. Det kan heller ikke gis tillatelser til felling utelukkende for å forhindre fremtidige skader.