MEFJORDVÆR/VANGSVIK: Det er Mefjordvær og Vangsvik som får besøk av vokalensemblet som består av 16 sangere, alle rekruttert fra Nord-Norge.

Den første av de to konsertene er i Mefjordvær kirke lørdag 30.mai i samarbeid med Mefjorden Kjerkekor. Søndagen er Vangsvik Kirkeforening arrangør for konserten med Vaffelkoret i Vangsvik kirke.

Spennende korverk

I en pressemelding forteller ensemblet at de har valgt å spesialisere seg på nordisk a capella samtidsmusikk med bakgrunn i etnisk musikk og tekster fra nordområdene, samt europeisk tidligmusikk, spesielt barokk. De opplyser at deres siste plate, "Mannu" fra 2012 har hentet mye inspirasjon fra samisk kultur og tradisjonell joik.

- Programmet viser fram en rekke spennende korverk. Vokal Nord evner å forene en klassisk korklang med nye klanger hentet fra flere genre. Fra "Innst tel Ytterst" fokuserer på Knut Nystedts kormusikk, både folketonearrangementene og de store engelskspråklige motettene. Samtidig settes disse stykkene sammen med verk av en annen norsk komponist fra nesten samme generasjon; Bjarne Sløgedal, skriver Vokal Nord.

Moderne uttrykk

– Begge komponistene representerer en storhetstid for den typiske kormotetten som var utbredt både i konsertrepertoarene og i den liturgiske bruken. Musikken gjenspeiler også utviklingen av norske kor; stykkene representerte i sin tid noe nytt fordi de satte krav til korenes tekniske nivå. Og stykkene har i sin tur inspirert nye generasjoner av komponister til å skrive musikk med et mer ekspressivt og moderne uttrykk, står det videre.

Det er dirigent Bjørn Andor Drage som kunstnerisk leder.

– Drage er en markant personlighet i det nordnorske kulturlandskapet. Han er anerkjent som komponist og er professor for orgelstudentene ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Allerede i 1995 mottok han den prestisjetunge Nordlysprisen for sin musikalske virksomhet, skriver ensemblet.