SKALAND: Den reelle utgiftsøkninga er rundt 3,5 millioner kroner, da fire millioner er knytta til fjorårets premieavvik. Premieavviket som ble inntektsført i fjor, må utgiftsføres i år.

Dyr omsorg

Den største budsjettsoverskridelsen kommer fra ressurskrevende pasienter.

- På dementavdelingen på Berg sykehjem har bemanningsbehovet økt på grunn av beboere med spesielle behov. På grunn av at vi ikke har skjermet avdeling på sykehjemmet er vi nødt til å bruke menneskelige ressurser som skjerming. Utgiften er beregnet til kr. 100.000 pr.måned i 9 måneder i 2015, står det i saksdokumentet til Berg formannskap.

Sykehjemmet som ble bygd i 2005 har 20 plasser, hvor åtte er skjerma demensplasser. Rådmann i Berg kommune, Bjørn Fredriksen, poengterer at utgiftsposten kommer av mangelfull utforming på sykehjemmet.

- Sykehjemmet er utforma i henhold til nasjonale standarder, men av og til kommer det ressurskrevende brukere som krever tidvis mer ressurser. Berg sykehjem er ikke som Åsgård, hvor man skiller av med makt og med skjerma, låsbare avdelinger. Slike situasjoner oppstår av og til, og da må vi gi den oppfølginga som trengs.

Fremmedspråklige

I tillegg er øker utgiftene til oppfølging av barnehage- og skolebarn. For Berg montessoriskole økes budsjettet med 465.500 kroner.

- I budsjettarbeidet høsten 2014 kjente vi ikke til hvor stort behovet for spesialundervisning ville bli, det viser seg derfor at det ble lagt inn for lite beløp, står det i saksdokumentet.

På grunn av flere fremmedspråklige elever i barnehagen fra høsten 2015 av, får begge barnehagene økte assistentressurser. Barnehagene får 201.500 kroner hver.

Dyrere Senjalege

Utgiftsposten til Senjalegen og legevaktordninga økes samtidig med 161.500 kroner. Økninga kom etter årsregnskapet for legeordninga i 2014 ble gjort opp.

I tillegg sliter økonomiavdelinga i kommunen med kapasitetsproblemer grunnet sykefravær og nytt økonomisystem. Konsekvensen av dette er at man ønsker å bruke 93.000 kroner på å øke leia av konsulenttjenester for å komme over arbeidsmengden.

Ingen kutt

Hele beløpet på 7.351.851 kroner planlegges å dekkes inn gjennom kommunens disposisjonsfond. Det vil si at ostehøvelen holdes unna. Kommunen har ekstra store disposisjonsfond etter kommunen stod uten rådmann i forkant av Bjørn Fredriksens ansettelse.