SØRREISA: Jeanett Louise Kirkvik fra Sørreisa observerte her om dagen den skadde katta som nå er levert til Finnsnes dyreklinikk for behandling.

- Jeg har ikke hjerte til at den skal være ute alene med et så stort betent sår på nakken. Jeg har forsøkt å få tak i en eventuell eier via Facebook, men ingen har meldt seg, forteller hun fortvilt.

Fredag leverte Kirkvik katta til dyrelegen på Finnsnes.

- Dyrebeskyttelsen Midt-Troms vil også bli kontaktet, sier hun.

- Avskåret pote

Ifølge Kirkvik er katta uten chip. Dermed er det mest sannsynlig ei villkatt. Men det er ikke uvanlig at huskatter er uten ID-merker.

Om det dype såret på kattas nakke er påført av mennesker, er vanskelig å si. Kirkvik har imidlertid hørt om katter som har kommet hjem med avskåret pote i Sørreisa.

- Denne månsen har mest sannsynlig vært i kontakt med andre mennesker før den kom til meg. I starten var den usikker, men når den fikk roet seg stolte den på meg. Da den kom inn, følte den seg trygg, forteller hun.

- Såret er så dypt og betent at jeg flere ganger måtte holde meg fra å spy, legger hun til.

- Trygt hjem

Kirkvik er ikke ute etter å stille noen til veggs, men oppfordrer folk til å være sikker på at man kan ta vare på dyrene man anskaffer seg.

- Det skjer veldig ofte at folk får seg kattunger fordi de er søte. Når sommeren kommer, for eksempel, og man skal på ferietur, er det for noen, lett å kvitte seg med dem, sier hun.

- Katta kan også ha blitt angrepet av et rovdyr, poengterer hun.

- Vondt

Ifølge 23-åringen oppsøker ofte katter mennesker når de har vondt og trenger hjelp. Hun skal derfor personlig sørge for at katta får seg et trygt hjem, dersom ikke en eventuell eier melder seg.

- Hvis katta imidlertid avlives, er det veldig synd og Mattilsynet vil bli meldt inn i saka, sier hun.

Kirkvik opplyser at katta de siste dagene har oppholdt seg i boligfeltet i Sørreisa/Skøelv ved Solmoen.

- Den har nok et hjem

Finnsnes dyreklinikk ved dyrepleier Ann Iren Haldorsen forteller at katta ikke er mer enn ni måneder gammel.

- Katta er levert inn til oss og skal undersøkes. Den er dessverre ikke ID-merket. Dermed får vi ikke kommet i kontakt med eier, sier hun.

Ifølge Haldorsen er katta ukastrert, men kjærlig og kosen.

- Jeg vil tro den har et hjem, sier hun.

Om skadene er påført av mennesker er for henne vanskelig å si.

- Såret er ganske stort, og betent, legger hun til.

- Får dere ofte inn katter med slike sår?

- Det er ikke uvanlig at vi får inn katter som har sår etter slåsskamper, men da er det ofte eier selv som kommer, svarer hun.

- Er det snakk om avliving?

- I verste fall. Hvis ikke en eier kommer, eller at noen ikke vil overta den, kan det bli utfallet. Vi skal ta kontakt med Dyrebeskyttelsen Midt-Troms i håp om at de kan ta den, sier hun.

Månsen skal observeres på dyreklinikken til over helga.

Jeanett Louise Kirkvik (23) håper eier melder seg etter at denne katta ble funnet med gigantisk sår i nakken. Foto: Privat
Hjem: Katta er levert til Finnsnes dyreklinikk og skal undersøkes der. Her ved dyrepleier Ann Iren Haldorsen og veterinær Lars Haugene