BERGSBOTN: Selskapet, som fra før driver med produksjon av laksesmolt, har søkt om en akvakulturtillatelse for oppdrett av 2 millioner stykker rognkjeks.

Driftsleder Geir Svendsen sier at tanken i hovedsak er å levere rognkjeks til Flakstadvåg Laks, som er en del av samme konsern. Bruk av rognkjeks som rensefisk vil blant annet passe godt inn i den økologiske delen av oppdrettsvirksomheten til Flakstadvåg Laks.

– Effektiv

– I dag bruker de leppefisk, men den er ikke så godt tilpasset vårt klima som rognkjeks, som naturlig hører til her. Lus er generelt næringas største utfordring i dag. Bruk av rognkjeks som rensefisk er ganske nytt, men forsøk har vist at den kan være effektiv, sier Svendsen.

Hvis tillatelsen går i orden ser han for seg at en prøveproduksjon kan være i gang i Bergsbotn i løpet av høsten.

Prøveproduksjon

– I første omgang tenker vi å rigge oss til for en mindre prøveproduksjon på rundt 200.000 stykker, basert på yngel som vi kjøper ferdig klekket. Vi driver nå og tegner for å se hvordan vi kan lage til et anlegg. Det blir snakk om å sette opp en hall med en produksjonslinje som er smittehygienisk atskilt fra produksjonen av laksesmolt, sier Svendsen.

Han mener det skal gå rimelig greit å få til produksjonen.

– Det er jo snakk om en biologisk produksjon, hvor det gjelder å sørge for at fisken har det bra hele veien. Utfordringa er sorteringa. Rognkjeksa vokser fort og ujevnt, og må sorteres ganske ofte.

På Senja drives det fra før oppdrett av rognkjeks på Rubbestad i Tranøy. De vil levere 1,2 millioner sjøsettingsklare rognkjeks i år. Anlegget ble etablert av Akvaplan-Niva, som  mars i år solgte det til oppdrettskjempen Lerøy-Auruora.

At interessen for rognkjeks i matfisknæringa er stor, er hevet over tvil.

– Etter at søknaden vår om konsesjon ble kjent, har vi også hatt forespørsel fra andre oppdrettere om levering, bekrefter Geir Svendsen.

Rognkjekt