FINNSNES: Animasjonsfilmen «Trøbbel» ble torsdag morgen vist for skoleelevene i sjette klasse ved Finnsnes barneskole. Fra og med neste år skal alle tredjeklassingene i hele kommunen få se filmen som for første gang ble vist på barne-tv i 1986.

- Filmen handler om ulike måter å havne i trøbbel på. Det kan enten være at en hund bjeffer, en du ser kjører i fylla, eller at du ikke har ryddet rommet ditt. Det kan også være når for eksempel en onkel, som filmen viser, tar hånda ned i trusa di, forteller fagleder for helsesøstertjenesten i Lenvik, Ann Eva Isaksen.

Overgrep

Både hun og helsesøster Lene Pettersen viser til tall som påpeker at 25 prosent av jenter over 18 år har vært utsatt for overgrep. 15 prosent av gutter i samme alder, har også det.

Alle skolene i Lenvik kommune har i dag besøk av helsesøster minimum en gang i uka. Fra og med neste år vil man være på plass tre ganger.

- At barna skal kunne snakke om gode og dårlige følelser, samt gode og dårlige berøringer, er det vi ønsker å oppnå, sier Isaksen.

- Ikke for tidlig

Ifølge henne skal også animasjonsfilmen kaste lys over hva barn kan gjøre dersom de blir utsatt for overgrep.

- Hensikten er å gi barna kunnskap om seksuelle overgrep. Hva er det? Og hva kan man gjøre? Man skal ikke holde på en hemmelighet, men man derimot skal si det til en trygg voksen, sier Isaksen.

At alle tredjeklassingene i Lenvik kommune får se filmen fra og med neste år, er ikke for tidlig, ifølge faglederen.

- Denne animasjonsfilmen kunne blitt vist for førsteklassinger også. Det handler bare om å gi kunnskap om problemstillinga så tidlig som overhodet mulig, sier hun.

Mørketall

- Ønsker dere med dette å avdekke overgrep i kommunen?

- Ja. Vi avdekker forhold i dag via helsesøstertjenesen, men vi vet det er mørketall. Å være en god venn for barna er viktig, svarer de.

Et lignende tiltak har aldri før vært gjennomført i kommunen.

- Hva slags beredskap har dere på plass dersom noe kommer til overflaten?

- Vi skal legge til rette både før, under og etter filmen. Vi skal også samarbeide med skolen og lærerne. Ser man at noen reagerer, vil de bli tatt vare på, sier Isaksen.

SMISO (Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep) fra Tromsø var også på plass på skolen torsdag. De viser imidlertid filmen hvert år for sjetteklassingene i Tromsø.

- Et viktig fokus

Inspektør Espen Hay er positiv til at filmen implementeres i lenvikskolene.

- Filmen setter søkelys på ei viktig problemstilling i samfunnet. For oss som skole er det viktig å legge til rette for det.  Jeg er positiv til at dette  skal vises for alle tredjeklassingene i kommunen, sier han.

- Dette er en film som er laget for å treffe den aktuelle målgruppa. Så lenge man som skole er bevisst på eventuelle reaksjoner og har beredskapen klar -  er det greit, legger han til.

Hay mener også at dersom man er aktsom på hvordan man formilder problemstillinga, er det intet mindre enn en vinn-vinn-situasjon.

Hay tiltrer som rektor ved skolen i august.

- Ikke en dag å miste

Fylkesmannen i Troms er opptatt av at barnehagene og skolene må jobbe med å ha god kompetanse i arbeidet mot overgrep.

Eivind Bratsberg, konstituert utdanningsdirektør ved fylkesmannen i Troms, påpeker at overgrep blant barn dessverre er et under-kommunisert tema hos personale i både skole og barnehage

- Siste tids hendelser beviser at man må løfte dette lenger opp og tørre  å jobbe med det i disse institusjonene. Det er bare én måte å komme videre på, og det er å ta tak i det, sier han

- Det er i alle fall ikke en dag å miste ved å sette dette på dagsordenen, sier han avslutningsvis.

Kommende rektor ved Finnsnes barneskole Espen  Hay mener det er et positivt tiltak. Foto: Christian Unosen
Dette er et utsnitt´ fra filmen som alle barna i tredje klasse i Lenvik kommune får se neste år. Foto: Skjermdump: YouTube
Filmen, som er animert, ble laget  og vist for første gang i 1986. Filmen heter Trøbbel og tar for seg ulike former for trøbbel barn bli utsatt for. Blant annet overgrep. Foto: Skjermdump: YouTube