SJØVEGAN: Tre ungdommer fra Salangen, Ingrid Lier, Sander Daleng og Simon Løvhaug, gikk seirende ut av fylkesfinalen og konkurrerte med 18 andre lag på NRK-huset lørdag kveld. Da møttes hele 10-klassen, foreldre og andre på Salangen skole for å se finalen på storskjerm.

Nær superfinale

Motstanden ble litt for sterk. Men de var kun ett poeng fra å konkurrere om superfinalen der de tre beste lagene møttes. De gikk ut etter første runde. Men hva gjør det? De tre ungdommene har uansett gjort en kjempeinnsats.

– Er dere fornøyd med innsatsen?

– Jeg er kjempefornøyd. Vi trodde i starten av vi lå dårlig an. Men midt i konkuransen svarte vi mer rett. Vi var skikkelig usikre på hvordan det skulle gå. Det føles som en seier å komme fra lille Salangen og slå ut mange bylag. Det var kjempegøy, sier Ingrid Lier.

- Ja, jeg er vel fornøyd. Vi var jo bare ett poeng fra konkurrere om superfinalen. Så jeg er ganske fornøyd. Det var spennende. Vi hadde kontroll på hvor mye rett vi hadde svart, men hadde ikke peiling på hvordan det gikk med de andre, sier Sander Daleng.

– Det var litt kipt at vi ikke tok alle spørsmålene. Det er litt surt å tenke på etterpå fordi vi burde klart flere. Men det var jo en seier bare å komme til Oslo.Det var veldig artig å være med. Vi får håpe at flere fra skolen er med på dette fremover, sier Simon Løvhaug.

Vinnere uansett

Rektor, Lars Georg Nordhus var tilstede i sammen med 10-klassen lørdag kveld.

– Ja, jeg er stolt i dag, og de er vinnere uansett. Slik tror jeg alle tenkte. Det kan bli lenge til neste gang vi får noen i finalen. Det var første gang at noen fra vår skole har vært med i denne konkurransen. Men nå regner jeg med at vi har noen med hvert år, sier han.

– Det var spennende. De tok seg opp utover konkurransen. Jeg snakke med dem etterpå og det var bare nyanser som gjorde at de svart feil, sier Nordhus.

På kartet

– Det er artig at de kom så langt, og det er artig at det er ungdommer som setter Salangen på kartet, sier Frode Bruvoll, en av foreldrene som var på skolen lørdag kveld.

– Bare det å komme til finalen er en stor seier.Dette er jo en kunnskapstest og ikke så enkelt. De var flinke, men også veldig godt forberedt. Det er jo ikke tilfeldig når de kommer så langt som til finalen, sier Bruvoll.

Klassequizen er en landsomfattende kunnskapskonkurranse for 10.-klassinger arrangert av NRK. Ifølge NRK inviterer hvert enkelt distriktskontor i NRK alle ungdomsskoler i området til å delta i fylkesvise konkurranser som sendes i distriktssendingene i NRK P1. Oppslutningen økte fra 314 skoler det første året til 397 i sesong to, og i 2015 ble 453 skoler påmeldt. Klassequizen er videreført i 2015 både når det gjelder organisering og innhold.