FINNSNES: At Statens vegvesen er igang med veioppmerking får kjørelærer Geir Fredriksen til nærmest å stråle av glede.

Før om årene har Statens vegvesen ifølge Fredriksen ikke startet med oppmerkinga før august/september.  Han har også tidligere vært ute med pekefingeren i forbindelse med det.

- Det var det absolutt ingen hensikt i. Det eneste som hjelper på om høsten når det er mørkt, er kantlinjene. Når de er på plass, ser man både fotgjengere og dyr bedre, poengterer han.

- Roser vegvesenet

Fredriksen ønsker derfor å rose vegvesenet opp i skyene for godt utført arbeid.

- Det er slik det skal være. Håper ikke dette er et engangstilfelle, men at rutinene er endret og at det  blir slik i årene som kommer også, sier han.

- Det er så flott at det, fra min side, er ønskelig at Statens vegvesen tar over alt som har med vei å gjøre, sier han.

Fredriksen påpeker at standarden på veiene i de siste årene har hatt flere nedgangsperioder etter at store selskaper mer eller mindre har tatt over.

- De har ikke tilhørighet her og bryr seg ikke om man har vei her eller ikke. Tidligere brukte Statens vegvesen lokale entreprenører med tilhørighet til plassen. De var små, men gjorde en fantastisk jobb, sier han.

- Avhengig av været

Rigmor Thorsteinsen, ved veiavdelinga i Troms, forteller imidlertid at de har startet i denne perioden hvert år.

- Man er, når sant skal sies, litt avhengig av vært og vind. I fjor hadde vi noen oppstartsproblemer tilknytta det, forteller hun.

- Vi startet i mai og har vært igang siden da. Oppmerkinga vil pågå til september. Man har ulike frister for ulike oppmerkinger, legger hun til.

Ifølge Thorsteinsen har Statens vegvesen et stort fokus på veimerking og trafikksikkerhet.

- Kontrakten, som gjelder for Troms og Finnmark, er ikke endret i forhold til tidligere år. Det kan imidlertid være litt ulikt fra år til år hvor man starter med oppmerkinga. Veidekket må være tørt. Er det sen smelting og en vår med mye nedbør, vil man naturligvis komme igang senere, sier hun.

- Lokale entreprenører

Hun blir også glad for positive tilbakemeldinger.

- Vi prøver hele tida å bli bedre, men vi må forholde oss til offentlige anskaffelser og da er det utlysninger som gjelder. Da kan man ikke prioritere lokale entreprenører, sier hun.

- Vi har derimot lokale entreprenører til annen type arbeid. Til veioppmerking trenger man en del spesialutstyr, legger hun avslutningsvis til.

I slutten av mars i år gikk kjørelærer Geir Fredriksen, med bussjåførene hakk i hæl hardt ut og kritiserte Lenvik kommune for feil skitling.

Han hadde sett seg lei av å forsøke å lære sine elever riktig forståelse av trafikkskiltene når det settes opp nye i hytt og pine uten noen form for plan.

– Har man ikke kompetanse nok, kan man ringe vegvesenet for hjelp. Det er vanskelig å være sjåfør når det ikke er samsvar mellom lovverket og skiltene som er satt opp, sa han den gang.

Statens vegvesen er i disse dager å se på veiene i Midt-Troms. På Finnsnes er flere veier allerede merket klar for sommeren. Rigmor Thorsteinen ved veiavdelinga i Troms, forteller at prosessen skal foregå fram til september. Foto: Maria Holm Simonsen