DURMÅLSVIKA: De to oppdrettsselskapene er gitt akvakulturtillatelse for matfisk av laks, ørret og regnbueørret innenfor en MTB (maksimal tillatt biomasse) på 2.830 tonn i Durmålsvika, nord i Gisundet i Lenvik kommune. Tillatelsen på den nye lokaliteten er midlertidig, og gjelder dermed kun en produksjonssyklus tidsbegrenset til februar 2017.

«Virksomheten mangler lokalitet til utsett av smolt i 2015 som følge av en pågående sykdomssituasjon med ILA i Gryllefjordenog Torskenfjorden, og fordi alternativ lokalitet Hundbergan i Øyfjorden ikke er blitt godkjent for utsett av fisk i 2015 av Mattilsynet. Det anses som viktig for muligheten til å opprettholde produksjonen at lokaliteten blir klarert for omsøkte formål», heter det i begrunnelsen for Troms fylkeskommunes vedtak.

Tillater ny opdrettslokalitet, men liker det ikke Fylkesmannen tillater at det etableres en ny oppdrettslokalitet i Durmålsvika, men anbefaler det ikke. Bedre driftsmønster

Sektormyndighetene har alle gitt sine tillatelser til at det etableres en oppdrettslokalitet i Durmålsvika. I sitt vedtak viste imidlertid Mattilsynet til at søkernes driftshistorikk i utgangspunktet ga grunnlag til avslag. Dette med bakgrunn i de store lakselusproblemene i Torskenfjorden og Gryllefjorden siden sommeren 2013.

«Virksomhetene har ovenfor Mattilsynet erkjent de utfordringer som er beskrevet med hensyn til resistent lus og behov for brakklegging og atskilt drift, og har synliggjort et konkret behov for en ny lokalitet for å komme inni et bedre driftsmønster».

Mattilsynet setter som et klart vilkår at aktørene må dokumentere en forsvarlig drift på lokaliteten før det vil bli vurdert å gi en permanent oppdrettstillatelse i Durmålsvika.

Avslo søknad — ny aktør banker på Nord-Senja Laks AS får ikke drive med oppdrett i Durmålsvika. Det betyr likevel ikke at lokaliteten blir fri for oppdrett. Akseptabel risiko

I forhold til naturmangfoldloven frarådet Fylksmannen oppdrett i Durmålsvika. Frarådinga baserte seg på ivaretakelsen av de ville bestander av anadrome fiskebestander, og da særlig i forhold til laksebestandene i Målselva.

Ved å gi akvakulturtillatelsen, ser fylkeskommunen bort fra denne anbefalinga.

«Akvakultur vil i sin natur kunne ha innvirkning på miljøet. Ut fra den kunnskap man har i dag, vurderes imidlertid risikoen for alvorlig eller reversibel skade på naturmangfoldet som følge av omsøkte etablering som akseptabel. Dette med grunnlag i de driftskrav og reguleringer som denne typen virksomhet er underlagt , samt at tillatelsen gis midlertidig for en generasjon og sett hen til Mattilsynets særvilkår og sterke fokus på luseovervåking- og bekjempelse», vurderer fylkesmannen.

Det vises også til at Mattilsynet kan trekke godkjenninga tilbake dersom virksomheten ikke overholder vesentlige forhold i vilkårene.