FINNSNES: Mobilfrie skoler ble vedtatt etter Utvalg for oppvekst og kultur sin innstilling, med 25 mot seks stemmer i kommunestyret torsdag.

Ungdomsrepresentant Erling Stangnes benytta taleretten sin til å gjøre politikerne oppmerksom på at de snubler baklengs inn i framtida.

Forsiktig

Men det var altså likevel flest som brukte taletida si til å snakke varmt om mobilfri skole.

APs Grethe Sebulonsen ville starte forsiktig, kanskje starte med én dag og heller friste ungdommen til å legge bort mobilen oftere.

Hun sa også at dersom det skal være mobilfritt for elevene, så må det være det for lærerne også.

- De må ikke komme til timen med mobil, når ikke elevene skal gjøre det.

Flere skoler i Midt-Troms er allerede delvis mobilfri. Og erfaringene har vært god.

- Ser hverandre

Veronika Møller fra Lenviklista fortalte fra skolen hun jobber, Vikstranda skole:

- Her er det slik at vi opplever at elevene ser hverandre.

Denne saka kunne vært avgjort av utvalget, og ikke bli behandlet av kommunestyret, men ordfører Geir Inge Sivertsen mente at det var sunt å ta denne debatten med flest mulig partier til stede.

Tonni Nylund (FRP) trakk frem at Lenvik ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder mobbing.

- Derfor er det bare å gå for utvalgets innstilling, slo han fast.

- Hadde mobilfri skole

MORSOMHET Rolf Andersen fra Høyre fortalte om den mobilfri skolen han selv gikk på. Foto: Elisabeth Krey Jenssen

Rolf Andersen (65) fra Høyre fortalte at han selv gikk på en «såkalt mobilfri skole» og synes det fungerte bra, til latter fra salen.

Kathrine Boel Gregussen (SV) var blant de få i kommunestyret som ikke synes noe særlig om et mobilforbud. Hun mente at miljøet på skolen ikke var noe bedre uten mobil, den gang hun selv gikk på skolen.

Martin Ness (AP) mente at det er helt riktig å ta en slik viktig sak opp til kommunestyret, selv om et utvalg med seks-sju politikere kunne ha avgjort den.

- Saka betyr mye for veldig veldig mange og derfor er det viktig med en slik bred debatt som vi har nå, sa Ness.

- Må lytte til ungdommen

Høyres Beate Seljenes sa at hun er for mobilfri skole, og at det samtidig er viktig å lytte til ungdommen.

- Men det er foreldrenes jobb å ta avgjørelser for barna sine. Vi må ta valgene, på lik linje som når vi sier nei til ungdommen å dra til sentrum sent på kvelden.

- Det har vært ei høring i denne saka, og alle er enig. Hvorfor skal vi ha ei høring om vi ikke skal høre på den, sa Seljenes.

RIKTIG Høyres Elin Byberg mente det var riktig å sende saka til kommunestyret. Foto: Trond Sandnes

Partikollega Elin Byberg, som også sitter i utvalget som kunne avgjort saka, mente det var riktig å sende debatten videre til kommunesyret.

- Avhengigheta til mobilen er skremmende. Ja, mobilen og sosiale medier er kommet for å bli, men når utviklinga har blitt som den har, så må vi ta et ansvar for framtida. Det er kanskje ikke så enkelt, men jeg synes at vi skal forsøke. Får vi gode system og ordensreglement på hvordan man skal håndtere dette her, så går det bra, sa Byberg.