FINNSNES: Regjeringa la nylig fram en havbruksmelding med en offensiv plan for vekst i oppdrettsnæringa i årene fremover.

- Før det kan skje må det ryddes opp i de miljøutfordringene næringa har. Problemene med lakselus og rømt oppdrettsfisk må løses før vi i det hele tatt diskuterer utvidelser av virksomheta, sier leder Ann-Eva Isaksen i Troms fylkeslag av Norges jeger- og fiskeforbund.

- Uventet

Forbundet mener at med framveksten av norsk oppdrettsvirksomhet av laks og ørret i sjøen, har man også fått en rekke uventede miljøutfordringer å hanskes med.

- Tettheten av store mengder fisk i oppdrettsmerder i fjordene har medført en eksplosiv utvikling i antall lakselus i sjøen. I de mest intensive oppdrettsområdene medfører lakselusa omfattende dødelighet i de ville laksefiskbestandene. Ifølge Havforskningsinstituttet er nå lakselussituasjonen alarmerende langs store deler av kysten, sier Isaksen, og blir supplert av fylkessekretær Stein-Ole Sommerseth.

- Kritisk i Troms

- Nye tall viser at smittepresset fra lakselus på de ville laksefiskene var betydelig høyere i 2014 enn året før. Flere steder langs kysten er bestandene av sjøørret sterkt truet eller allerede i ferd med å dø ut. For Troms fylke er situasjonen i mange laksevassdrag kritisk. Heldigvis er det noen få elver hvor situasjonen enda holder en bra bestand, men i de aller fleste elvene er det nå på et kritisk nivå. I mange elver tas det kun en håndfull laks hvert år.

Den nye havbruksmeldinga skal være et forslag til behandling i Stortinget, som skal sikre en forutsigbar og miljømessig bærekraftig vekst i oppdrettsnæringa.

Miljøhensyn

Miljøhensyn skal legges til grunn som det viktigste vurderingskriteriet for videre vekst, og det støtter jeger- og fiskeforbundet opp om.

Målet er å utvikle en miljømessig bærekraftig oppdrettsnæring som både sikrer muligheter for videre vekst i næringen samtidig som man ivaretar livskraftige bestander av de ville laksefiskene.

- Dessverre legger regjeringa i realiteten opp til et system der man aksepterer en alt for høy grad av negativ miljøpåvirkning fra næringa.

- Slutt på laksefisket

- Vi står ovenfor et dramatisk skifte i politikk nå. Fram til i dag har det vært et mål at de ville laksefiskene, både sjøørret og laks, skulle kunne leve side om side med oppdrettsnæringa, mener Isaksen.

- Det har vist seg å være svært vanskelig. Tusener av ville laks og sjøørret har dødd som følge av lakselusas herjinger. Den utfordringa løses ikke ved å heve terskelen for hvor mye dødelighet vi aksepterer. Løsninga er å redusere lakselustrykket på bestandene av villfisk. Da kreves det politisk styring, ikke unnfallenhet og flytting av tålegrenser.

- I motsatt fall kan det være slutt på laksefisket i mange områder, mener lederen i det lokale jeger- og fiskeforbundet.