VANGSVIK: Salmar Nord har søkt om å få utvide sin akvakulturtillatelse ved lokaliteten Kvitfloget i Tranøy kommune fra 5.400 til 6.400 MTB (red.anm. maksimal tillatt biomasse).

Etter å ha hatt søknaden på sitt bord, gir utvalg for plan, næring og drift i Tranøy kommune i hvert fall en halv tommel opp til utvidelsen.

Strenge krav

«Kommunen mener det er positivt at oppdrett samles på færre gode lokaliteter, fremfor å være spredt på flere små lokaliteter. Kommunen er likevel bekymret for den totale biomassen av oppdrettslaks i Solberg- og Tranøyfjorden», heter det i utvalgets vedtak.

Videre i vedtaket gir kommunen uttrykk for at det bør stille strenge krav til miljøovervåkning i fjordsystemet, hvor en ikke bare vurderer påvirkning fra enkeltlokaliteter, men også vurderer påvirkning på systemet som helhet. Utover dette fremmes det ikke noen merknader til oppdrettsutvidelsen.

Protesterte

Det spørs imidlertid om Laukhelle Lakselva er så veldig fornøyd med Tranøy kommunes behandling av oppdrettssøknaden. Andelslaget ga nemlig i sin høringsuttalelse uttrykk for stor motvilje mot en utvidelse av lokaliteten Kvitfloget.

– Vi mener det blir katastrofalt for laksesmolten om dette anlegget får utvide ytterligere, siden det er midt i leia for smolten. Laukhelle Lakselva er derfor imot utvidelsen av oppdrettsanlegget ved Kvitfloget, og håper Tranøy kommune bruker sunn fornuft i denne viktige avgjørelsen, skrev leder i Laukhella Lakselva, Per Øyvind Winther i en høringsuttalelse.

Nå er det opp til Troms Fylkeskommune å ta stilling til saken.