SØRREISA: Det er Ap, SV og Fagforbundet som står bak markeringa av arbeidernes dag 1. mai. Noe tog blir det ikke i bygda, men i Kramvigbrygga fredag ettermiddag legges det opp til appeller, diktlesing og arbeidersang.

– Vi har gjort det på denne måten slik at folk kan få med seg arrangementet på Finnsnes først før de kommer til Sørreisa, sier Otto Skogheim.

Arrangørene har håp om stor og bred oppslutning.

– Nå har jeg sittet som leder av Sørreisa Ap i seks år, og mitt inntrykk er at det er mer engasjement nå enn før. Det kan jo ha noe å gjøre med at de blåblå sitter i regjering, sier Skogheim.

Paroler med spenn

Stortingsrepresentant Martin Henriksen blir hovedtaler for Ap under arrangementet i Sørreisa. For SV skal Bjarne Rohde fra fylkesstyret holde tale.

Parolene er også på plass. I årets hovedparole, som kommer fra sentralt hold, tas det til orde for å styrke arbeidsmiljøloven.

– Denne er viktig, for vi har ei regjering som på en måte driver og uthuler arbeidernes rettigheter - i hvert fall slik jeg ser det, påpeker Jan Agersborg, leder av Sørreisa SV.

Neste parole tar for seg skolen som en trygg arena for barns utvikling.

– Den taler vel for seg selv. Grunnlaget for vall læring er trygghet, og uten et godt og trygt miljø nytter det ingen verdens ting hvor gode mattelærerne er, understreker Agersborg.

Syriske flyktninger

En parole som har vært ”ofte sett” i Sørreisa går på varig opprustning av kommunale veier. Denne er på plass også i år.

– Kommunene får alt for lite fra sentralt hold til veiene. God fremkommelighet er viktig!

Arrangørene tar også til orde for å bringe flere flyktninger fra Syria.

– Det som skjer i Syria er en humanitær katastrofe, som blir verre for hver dag som går. Jeg tror rett og slett ikke vi klarer å forestille oss hvordan mennesker har det der, sier Agersborg.

– For oss som bor i verdens rikeste land kan det nok være lett å glemme det som skjer utenfor grensene, legger Jan-Eirik Nordahl til.

På sin siste parole sier arrangørene et rungende nei til søndagsåpne butikker.

– Det er jo et paradoks at regjeringa vil trumpe gjennom dette selv om både butikkeierne og kundene sier nei, poengterer Nordahl.