SJØVEGAN: Folkebladet har tidligere skrevet om en fullstendig sprekk rundt renoveringen av Salangen skole.

Sluttsummen havnet på 126,4 millioner kroner.

For lav vekting

Rådmann Frode Skuggedal redegjorde for saken ut fra sluttrapporten som forelå. Han gjorde det klart at denne saken har versert i 17 år, vært behandlet av fire forskjellige kommunestyrer og flere rådmenn.

Skuggedal tok frem endringer underveis som ble fordyrende. Han trakk frem brakkerigg, utenomhusarbeid, bussoppstillingsplass og momskompensasjon som hadde fordyra prosjektet med 15 millioner kroner.

– Selve skolebygget har kostet 111,5 millioner kroner, sa han.

Men han gjorde det også klart at at økonomien hadde fått en for lav vekting i prosjektet.

Etter han var ferdig sto representantene nærmest i kø for å gi sine kritiske og følelsesladede innlegg.

– Ikke vellykket

Hilde Nyland (Ap) var en av dem. Hun fortalte at hun har hatt søvnløse netter av prosjektet.

– Noen sier det er et vellykket prosjekt. Jeg sier nei, det er ikke vellykket, sa hun.

Nyland var ikke bare opptatt av en manglende økonomistyring. Hun hevdet at de slett ikke fått noe ”smykkeskrin” av en skole.

– Vi har fått mange kvadratmeter skole, men de er bare ikke der vi trenger dem. Enkelte klasserom er så små at en må ut for å skifte mening. Rommene for elevene med spesielle behov er så små at dere ville ikke hatt dem til kontor en gang. Det er trist å tenke på i forhold til hva vi kunne fått om vi bygde en ny skole som vi ville. Jeg etterlyser en helhetlig evaluering der alle brukerne blir hørt, sa hun blant annet.

– Alvorlig galt

Gjennnomgående i kritikken var at politikerne fikk sakene på bordet etter at pengene var brukt opp. Og at det ikke var gitt tilstrekkelig informasjon underveis.

– Vi har hele tiden fått tilbakemeldinger på at alt går som planlagt. Når vi politikere har spurt har vi fått svar at det ikke er grunn til bekymringer. Det har ikke vært åpne kort i denne saken, slo Terje Bertheussen (H) fast.

– Forrige ordfører sa dette var tidenes investering og at at en skulle holde fokus på økonomien. Nå er tidenes investering blitt til 126,4 millioner kroner. Og vi har ikke fått noen signaler om at dette prosjektet skulle gå så av skaftet. Det er brukt 40 millioner for mye. Det forteller at her er noe gått alvorlig galt, sa Stein Roger Pedersen (Ap).

Ekstern evaluering

Politikerne aksepterte ikke sluttrapporten som den evalueringen de hadde bestilt i desember. Etter mye frem og tilbake, og etter flere timers diskusjoner og innspill ble det vedtatt etter forslag fra Høyre at det skal lyses ut etter en ekstern evaluering av hele skoleprosjektet. Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) sa at også hun ønsket en evaluering, men at hun så det som vanskelig å finansiere denne jobben. Her ba hun om en protokolltilførsel på akkurat denne bemerkningen. Et sentralt spørsmål i denne evalueringen blir om pengebruken i prosjektet har vært i tråd med de politiske vedtakene eller ikke.

KRITISK: Hilde Nyland var kritisk til både pengerbruken rundt skoleprosjektet og forhold ved skolen. Foto: Morten Dokka