GARDERMOEN: Stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) på Tromsbenken er fornøyd med at Høyre vil styrke forsvarets tilstedeværelse i nordområdene. Det sier hun på slutten av landsmøte i helga.

Økt tilstedeværelse

– Jeg vil trekke frem resulosjonen, ” Høyre trygger Norge” som veldig viktig der nordområdene er nevnt. Dette gjelder både forsvarspolitikk, sikkerhetspolitikk og nordområdepolitikken. Det er nok det som er mest konkret i forhold til hva som kom opp rundt Troms under landsmøte, sier Alexandrova til Folkebladet.

– Dette betyr en satsing på økt tilstedeværelse i nordområdene for forsvaret. Vi ser nå at kystvakta seiler 40 prosent i nord. Det har det blitt en justering i forhold til det nye trusselbilde. Så er vi veldig tydelig på et kulepunkt at Høyre vil fortsette med nødvendig omstilling og modernisering av forsvaret for å møte utviklingen i dagens og fremtidens trusselbilde. Det handler om å styrke kapasiteten og tilstedeværelsen i nord. Det ble også vedtatt et kulepunkt at Høyre vil øke bevilgningene til forsvaret med Natos ambisjon til to prosentnivået, og opprettholde dagens nivå på minst 20 prosent til investeringer som å for eksempel fornye materiell, sier hun.

Venter på vurdering

– Hvordan ser du på dette i forhold til lekkasjene som kom for få dager siden, der Troms i tilfelle ville bli hardt rammet?

– Nei, det blir veldig vanskelig å kommentere enkeltinnspill som jeg ikke engang vet hvor kommer fra eller hvilke nivå det er på. Jeg velger å avvente til det foreligger en helhetlig vurdering til forsvarssjefen. Da starter de politiske diskusjonene for oss, sier hun.

– Nato er vår viktigste sikkerhetsgaranti og vi er opptatt av at dette er vårt fundament. Vi kunne aldri hatt et forsvar som er så stort at vi kunne klart oss alene. Derfor er det viktig å se på kapasitetene i lag og at vi fortsetter å ha en god dialog med våre allierte som gjør oss i stand til å skjønne hverandres operasjonsmønster. Erna Solberg snakket også veldig mye om forsvar og sikkerhetspolitikk i sin tale. Det ga en god start på landsmøte der det har vært mange gode diskusjoner om dette temaet.Også Børge Brende hadde en veldig god og sterk tale. Han var tydelig i forhold til at vi må ha kapasiteter for å forsvare Norge, sier hun.