SJØVEGAN: Koret ble stiftet 10. januar 1945. På den tiden var det ulovlig og straffbart å samles til slike anledninger. Men koret ble dannet da folk så våren kom og de hadde tro på at krigen gikk mot slutten.

Initiativtaker var Harald Wold, som ble korets dirigent i 53 år. Hans siste konsert var julekonserten i 1998.

60 år i koret

Men i dette er koret er det mange som holder koken. 10 av medlemmene har vært med i 30 år eller mer. Men ingen slår Karin Storvoll. Hun ble med som 16-åring. Og det er over 60 år siden.

– Vi var tre ungjenter som begynte høsten 1954. Jeg ble med fordi jeg hadde lyst til å synge. Det ble nå bare sånn at jeg har vært med i så mange år. Det er en veldig trivelig gjeng å være i lag med. Men jeg har en dårlig hals så jeg tror nok at det ikke blir så lenge til jeg slutter nå, forteller hun.

Se video: Inviterer til musikalsk reise

– Fantastisk miljø

I dag er det 25 medlemmer i koret, men det har vært oppe i 66 medlemmer. Høydepunktet for koret kan være da de fremførte ” Theodorakis” i samarbeid med Sigve Bøe på 80-tallet. Den gangen havna de på TV også. Men de har også samarbeidet med Ola Bremnes, Henning Sommero og Geir Lystrup.

Herulf Tunheim og Finn Fjærvoll har begge holdt koken i 37 år.

– Det er et fantastisk miljø i koret. Vi er som en stor familie, sier Tunheim.

– Men vi har plass til 25 til. Vi gjør det heller ikke for å komme hjemmefra fordi mange av oss har med fruene i koret, flirer Fjærvoll.

En musikalsk reise

De forteller om mange turer opp gjennom årene, som til Russland, Sverige, Island, Østerike og Finland. Men også rundt i Nord-Norge.

– Jeg kan jo huske at vi for rundt i fiskeskøyter som i Lofoten, Tysfjord og Andenes. Det var artig, vi hadde veldig mange fine turer, sier Storvoll.

Harriet Eriksen er en ”nykomling” i koret. Hun har vært med i fem år.

– Jeg har blitt tatt godt i mot. Men dette er jo et kor med lange tradisjoner. En må da ta vare på det som har vært og åpne for nye ting, sier hun.

– Hun ble tatt godt i mot. Hun ble leder av koret etter kort tid, skyter Fjærvoll inn.

Med Arne Kristian Torbergsen som dirigent øver de til konserten på lørdag der de skal fremføre omkring 20 sanger, en reise gjennom korets lange historie. Etter konserten har de bedt eldre medlemmer med på en sosial sammenkomst i kulturhuset. Men de stopper ikke feiringen med det. Til høsten skal de på tur til England og Dublin.