BARDUFOSS: Talsmann for Hæren, oberstløytnant Alesander Jankov, kaller det for en god dag for Hæren etter at det ble kjent at Hæren får milliardbeløp til å oppgradere stridsvogntypen Leopard2 og anskaffelse av nytt kampluftvern.

– Dette er en betydelig styrking av Brigade Nord. At Hæren får kampluftvern betyr at brigaden som system får dekket et viktig aktivitetsgap, sier Jankov.

Oppgraderingen av Leo2 og kampluftvernet utgjør 3, 6 milliarder kroner. Etter oppgraderingen, som gjelder 38 av Hærens 52 Leo2-vogner, vil Leo2 inngå i et såkalt nettverksbasert forsvar, som vil si at de ulike enhetene kommuniserer og samhandler på en langt bedre måte enn i dag.

Fra 1967

– Vi beholder de gamle skrogene på Leo2, men skifter ut alt av teknisk utstyr slik at vi får en bedre mobil ildkraft og bedre beskyttelse for de som kjører dem. Nå begynner vi å snakke om en moderne brigade. Brigade Nord er god i dag, men noe av materiellet er gammelt, sier Jankov.

Bare oppgraderingen av stridsvognene har en estimert kostnad på drøyt 2, 6 milliarder kroner, mens anskaffelsen av mobilt kampluftvern har en foreslått ramme på 900 millioner kroner.

Mest til Indre Troms

Det er Panserbataljonen (Leo2) og Artilleribataljonen (kampluftvern) på Setermoen som vil stikke av med det meste av investeringene. Det skal også opprettes eget avdeling med eget personell i Artilleribataljonen som skal læres opp i bruk av det nye systemet.

– Hvis alt går etter planen og Hærens ønske kan de første avdelingene ta i bruk de nye stridsvognene i 2019, mens kampluftvern blir en del av opptrappingsplanen fram til 2020, sier Jankov.

Gledelig

Stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) fra Bardu synes dette er en gledelig nyhet for Indre Troms.

– Dette viser at det satses i nord og at Hærens tyngdepunkt er i nord, mener Alexandrova, som i begynnelsen av uka kom med nyheten om at Bardufoss flystasjon får 161 millioner kroner til den nye brannstasjonen.