TENNEVOLL: Folkebladet har skrevet om bekymringene fra tillitsvalgt ambulanseansatt, Kyrre Tunheim, Barduordfører Arne Nysted og Viktor Andberg i sykehussaken. Sistnevnte etterlyste det politiske engasjementet fra de kommunene som kan bli rammet.

Mer død enn liv

Og Lavangen-ordføreren har sterke meninger i saken.

– Jeg kjenner på at det har vært mye rundt ambulanseberedskapen, akuttberedskapen og lokalsykehusene den siste tiden. Jeg føler vi i distriktsnorge lever marginalt når det gjelder disse tingene, som til stadighet blir satt på spill når noen på død og liv skal omorganisere/sentralisere. Og jeg frykter at resultatet blir mere på død enn liv for oss til slutt. Det beklager jeg på det sterkeste skjer i Norge i 2015, sier Bratsberg.

For stor avstand

– Jeg deler selvfølgelig den bekymringen både Kyrre Tunheim, Arne Nystred og Viktor Andberg har når det gjelder forslaget til regjeringen. Dette er en sak som gjelder hele Norge, ikke bare lokalt for oss.

Nærheten vår til sykehuset i Narvik, som blir nærmere når Hålogalandbrua står ferdig, gir oss en trygghet som blir borte dersom akuttberedskapen der forsvinner. Avstanden til Tromsø og Harstad i forhold til Narvik er stor. Vi vet at været kan være en stor utfordring, særlig for helikopter og da er tiden det tar med ambulansen avgjørende for om vi lever eller dør, fortsetter han.

Sikre rekruttering

Bratsberg trekker frem at ett av argumentene til Høie har vært at det er vanskelig å rekruttere kompetansen på akuttberedskap til mindre sykehus.

– Derfor ønsker de å sikre kompetansen på de store sykehusene, og med en høyning av kvaliteten på ambulanser og ambulansehelikopter som et plaster på såret for oss som bor i distriktene. Da tenker jeg det må være mulig å sette inn tiltak som sikrer denne rekrutteringen av kompetansen til sykehusene, sier Bratsberg.

– Samtidig registrerer jeg med glede at det er et stort engasjement, ikke bare her, men i hele Norge rundt saken. Og aksjonen for å redde lokalsykehusene med slagordet, ”blør vi saktere?” går som en farsott i gjennom hele landet, avslutter Bratsberg.