BARDUFOSS: Det sier psykolog og professor innenfor barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch ved Universitet i Tromsø, norges arktiske universitet.

ALVOR Professor innenfor barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch, ser bedring, men fortsatt er det mange skoler og kommuner som må ta mobbing blant barn og unge mer på alvor.

Fredag var han en av foreleserne da store deler av kommunestyret, rektorer og lærere i Målselv hadde en hel dag om temaet mobbing av barn og unge.

Ja og nei

– Jeg må nok svare både ja og nei på spørsmålet om kommunene og skolene tar mobbing på alvor. Det er åpenbart flere skoler som tar dette på alvor. Jeg vet at Målselv tok tak i problematikken for flere år side, og det er prisverdig. Dessverre viser statistikken at mobbetallene i Målselv-skolene er høye, men jeg ser at det gjøres grep og det er bra, sier Mørch.

Mobbes mest

Men han har også eksempler på det motsatte fra andre steder enn Målselv.

– Jeg har et eksempel på at en rektor ved en skole benektet at det fantes mobbing på hans skole. Det kan jeg med en gang si er direkte feil. Vi vet at der rektorer benekter at det finnes mobbing, der mobbes det mest, sier Mørch.

Annen type

Mørch sier at mobbing er et stadig større problem.

– Ja, det er dessverre et økende problem. Det som vanskeliggjør arbeidet mot mobbing er den kraftige økningen i nettmobbing. Det foregår i det skjulte og i lukkede nettverk og er en helt annen type mobbing enn det vi har vært vant med, som juling og avvisning. Å avdekke nettmobbing er langt vanskeligere, og det er beklagelig, sier Mørch.

Men Mørch mener at Staten og myndighetene begynner å få opp øynene for alvor. Blant annet viser han til det såkalte Djupedal-utvalget som foreslår å konfiskere mobiltelefoner og nettbrett for en dag hos skoleelever når nettmobbing oppdages.

– Det er et eksempel på tiltak, og dette viser at Staten har innsett at man må ta mobbing alvorlig. Det er en holdningsendring på vei. Blant annet ligger det et forslag til skolelovsendring som er et stort skritt i retning av å legge press på kommuner og skoler, sier Mørch.

Men professoren tror imidlertid at man aldri vil klare å komme mobbing helt til livs.