SØRREISA: Det var 18. februar i år at brannmester Tor-Ivar Olsen i Sørreisa fikk inn en melding om oljesøl og en sjenerende diesellukt i småbåthavna i Vågen. Mannskaper fra Sørreisa brannvesen rykket ut og kunne konstatere at meldinga stemte.

Først trodde brannvesenet at situasjonen skyldtes at det lekket diesel fra en sjark. Så viste seg å ikke være tilfelle. For da båteieren ble kontaktet kunne vedkommende opplyse at han hadde lenset diesel fra båten og ut på en tynn hinne av is i havet.

«Dieselen var iblandet noe olje og sjøvann, og luktet stramt etter å ha ligget i bunnen av båten og «godgjort» seg noe tid», heter det i et brev som er gått ut fra Sørreisa kommune til båteieren.

Brudd på loven

Mannskapene fra brannvesenet valgte å legge ut ei absorberende lense rundt båten. Dette for å samle opp sølet som lå på isen. Lensen lå i ett døgn, og ifølge brevet fra Sørreisa kommune hadde den god virkning – lensa hindret tilgrising av både fjæra og nabobåtene i småbåthavna.

Hendelsen ble loggført hos 110-sentralen i Tromsø.

Ulovlig forurensing

Kommunen konstaterer at det å forurense på den måten som ble gjort i Vågen, med viten og vilje, er et klart brudd på forurensningsloven. Kommunen viser også til at det ifølge loven er forurenser som skal bære kostnaden ved slike aksjoner.

Kommunen lister opp kostnadene som må dekkes – knappe 2.100 kroner i lønnskostnader til mannskapet, vel 4.500 kroner til ny absorberende lense og 1.250 kroner til deponi av den forurensede lensa. Selv om kostnadene da til sammen skulle bli knappe 8.000 kroner, har kommunen valgt å kreve båteieren for bare 6.100 kroner.