SETERMOEN: Folkebladet skrev tirsdag om ambulanseansatte som frykter for konsekvensene hvis regjeringen halverer antall sykehus med akuttberedskap. Det er de mindre sykehusene, som sykehuset i Narvik som kan bli rammet.

Dårligere tilbud

Bardu-ordfører Arne Nysted er ordfører i en av kommunene som i tilfelle vil får en betydelig lengre vei til sykehus om Narvik blir rammet.

– Jeg kjenner denne saken kun gjennom avisene. Men det er klart at om tilbudet i Narvik forsvinner og vi får reisetid til sykehusene i Harstad eller Tromsø er det dekning for å si at tilbudet blir dårligere. Og det er ikke noe vi ønsker i Bardu og indre Troms. Det er helt åpenbart, sier Nysted.

– Men dette handler også om rett kompetanse. Skal du ha akuttmedisinsk hjelp må også kompetansen være tilstede. Det hjelper ikke bare å ha et akuttmottak. Dette henger i hop, sier Nysted.

– Men det ingen tvil om at tidsfaktoren ved akutte situasjoner er avgjørende for å lykkes. Men så ser vi også at de ambulansene vi har i dag er skrudd i hop på en helt annen måte enn tidligere, med godt skolerte folk til å utøve medisinsk førstehjelp som redder liv, sier han.

Narvik er viktig

– Men tiden det tar etterpå å transportere til relavante sykehus som kan videreføre behandlingen har også en stor betydning. Målet når det er akutt må være å redde liv. I dette perspektivet vil Narvik sykehus med akuttkompetanse være viktig for oss.Ikke minst når Hålogalandbrua står ferdig, da rykker Narvik to mil nærmere. Da er det ikke mer enn syv mil fra Setermoen til Narvik, sier han.

– Vi har også en aktivitet i indre Troms med Forsvaret. Det er ikke mange uhell, men det vil alltid være en risiko som krever en rask og riktig inngripen om noe skjer. Det er et beredskapsbehov vi må ivareta for denne type aktivitet. Vi har jo perioder med mye øving og mange soldater her. Det er klart at dette også er et perspektiv en må ha med seg i denne saken, sier han.

– Jeg har ikke sans for å kutte i akuttmottakene, men uten kompetanse vil heller ikke et akuttmottak fungere. Men jeg kjenner ikke godt til utfordringene i forhold til å rekruttere folk med god nok kompetanse i mottakene. Det er et både og her. Kort vei til behandling, men behandlingen må også være riktig, sier han.