FINNSNES: I juni i 2013 ble interesseorganisasjonen Senja Petro revitalisert, og i forrige uke holdt foreninga sitt første ordinære styremøte.

– Det er ulike årsaker til at interrimperioden har blitt på nesten to år, men i og med at Senja-regionen og Midt-Troms er representert i petroleumssamarbeidet med Harstad og Sør-Troms, ønsket vi å få vitalisert foreninga - og det har vi nå gjort, sier Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen, som nå også kan titulere seg som styrelder i Senja Petro.

For øvrig består styret i interesseorganisasjonen av ordfører Guttorm Nergård i Berg, ordfører Fred Ove Flakstad i Torsken, ordfører Marianne Bremnes i Harstad, fisker Jack Jensen, Hege Vigstad fra Utviklingssenteret og Siv Eriksen fra Finnfjord,

Uvanlig oljestyre

Styreleder Sivertsen er svært godt fornøyd med den brede styresammensetninga.

– Det er viktig for oss at styret er representert tungt politisk. Like viktig er det at vi har fiskerikrefter på plass, for dersom vi i det hele tatt skal tenke på fremtidig åpning av petroleumsvirksomhet utenfor Senja, så skal det være på fiskerienes premisser, sier Sivertsen.

Han peker også på viktigheten av å ha også industri og næringsliv representert i styret.

– Er det ikke uvanlig å ha fiskeriinteresser så sterkt representert i en oljeorganisasjon?

– Det kan nok stemme. Jeg vet i hvert fall ikke om mange foreninger med en slik sammensetning. Slik jeg ser det, så har fiskerne på Senja en pragmatisk holdning i forhold til dette med sameksistens – at dette går an å få til, selvfølgelig under forutsetning at det tas hensyn til samspill og koordinering, samt at ikke fiskernes aktivitet blir skadelidende.

Ikke dødfødt

– Nå har regjeringa lagt Lofoten, Vesterålen og Senja på is, og vi ser massiv nedbemanning i oljebransjen. Er det egentlig noen vits med Senja Petro da?

– Det må være en misforståelse, for det er ingen massiv nedbemanning innen oljebransjen. Det driftes som aldri før med stor aktivitet i Barentshavet. At korreksjonen i oljeprisene førte til en redusert oppdragsmengde på leverandørsiden er riktig, men dette har skjedd før – og det vil helt sikkert skje senere også, sier Sivertsen.

Han understreker at oljenæringa på ingen måte er på hell i Norge, og i hvert fall ikke i Nord-Norge.

– Konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er lagt på is denne perioden, og derfor blir en av de viktigste oppgavene til Senja Petro fremover blir å holde saken varm.

– Hvilket aktivitetsnivå kommer dere til å legge dere på?

– Nå må vi ha oss et kjapt styremøte snart for å legge strategiene for Senja Petro, men så lenge som vi har et samarbeidsprosjekt mellom regionene så vil det naturlig å ha drift i hvert fall i et år frem i tid. Så får vi se hvilken utvikling som kommer på området.