VANGSVIK: «Det synes som om den interkommunale barneverntjenesten er et godt eksempel på lite demokratisk påvirkning av tjenesten sett fra Tranøys ståsted, og likeens lite rettferdighet i forholdet kostnader og leverte tjenester. Dette samsvarer med kommunereformens tese om ulempene ved interkommunalt samarbeid.», skriver rådmann Alf Rørbakk i et saksframlegg til Tranøy kommunestyre.

Han legger ikke skjul på at han finner det urimelig at Tranøy kommune må innbetale full pris til tross for at det har vært sykefravær og vakanser hos barneverntjenesten, som trolig må ha medført noen mindre utgifter på lønnsbudsjettet i Lenvik.

Versting i media

I saksframlegget peker rådmannen også på situasjonen der Tranøy kommune ble utpekt som «barnevernsversting» i media.

«Fra Tranøy kommunes side har det vært reagert på at Tranøy ble trukket fram i media i 2014 som en av de dårligste kommunene i Troms på barnevern. Denne vurderingen var på bakgrunn av svært høy andel fristoversittelser på undersøkelsessaker», konstaterer Rørbakk.

Han viser til at situasjonen kan ha oppstått som en følge av at fylkesmannen har vært upresis i sine formuleringer, noe som var egnet til å skape misforståelser. Misforståelser som rådmannen antar oppstod i et «kommunemøte» mellom fylkesmannen og Lenvik kommune.

Dette til tross, så erkjenner Rørbakk at det ikke synes å være noen andre alternativer enn å på nytt gå inn i et barnevernssamarbeid med Lenvik.

«Det å knytte til seg barnevernstjenester fra private leverandører eller fra kommuner som ligger relativt langt unna, blir upraktisk, og kan bli en dyrere løsning, spesielt i forhold til reisekostnader når det skal gjennomføres møter og ved personlige oppmøter».

Innstillinga

Tranøy kommunestyre adresserer spørsmålet om interkommunalt barnevern 21. april. Rådmannens innstilling til saken er å inngå en ny avtale med Lenvik kommune. Dog med noen forutsetninger.

Rørbakk legger for det første opp til at full innbetaling krever at tjenesten er levert fullt ut i samsvar med avtale og forutsetningene for samarbeidet. Rådmannen mener også det er fornuftig at avtalen inngås for to år, men med opsjon på forlengelse med to år om gangen.

Følere ute hos Sørreisa

Det var Lenvik kommune som i fjor høst sa opp den gjeldende barnevernsavtalen. Dette etter at Tranøy kommune takket nei til en ny avtale som medfører det som Rørbakk omtaler som vesentlig økte kostnader knyttet til administrasjon.

«I etterkant av dette har det vært samtaler med kommunene Torsken, Berg og Sørreisa, men diss har ikke ført fram til noe resultat. Torsken kommune valgte tidlig å tiltre ny avtale med Lenvik, og Berg kommune har senere valgt samme løsning. Det gjensto en mulighet i å føre videre samtale med Sørreisa, men det synes nokså lite realistisk for Tranøy alene å inngå i et interkommunalt samarbeid med Sørreisa/Dyrøy», heter det i saksframlegget.