FINNSNES: Nå i april er det akkurat to år siden Misjonssambandet åpnet gjenbruksbutikk på Finnsnes. Per-Inge Søreng, som er styreleder i NLM Gjenbruk, kan stolt fortelle at butikken i sitt første hele driftsår, altså 2014, omsatte for 900.000 kroner.

- Målsetninga var 50 prosent netto, og det klarte vi, smiler Søreng.

Altså leverte gjenbruksbutikken et overskudd på 450.000 kroner i 2014.

- Nå er vi i en oppstartsfase, men vi satser på at det er mulig å øke omsetninga på Finnsnes noe fremover. Men Finnsnes er ingen storby, og det er dessuten flere som driver i denne bransjen her, så vi er imponert over det vi har fått til. Imponert er vi også over folket i området som gir oss gode gaver hele tida, understreker Søreng.

Forholdsvis liten

- Er omsetninga i fjor som forventet?

- Vi hadde forventet noe i den størrelsesorden som det ble, og det var med bakgrunn i sammenligninger med andre butikker av lik størrelse, sier Søreng.

Han understreker at butikken på Finnsnes ikke er blant de størst. NLM Gjenbruk omfatter 30 gjenbruksbutikker, der flere er langt større enn forretninga på Finnsnes.

- Vi kunne godt tenkt oss et større lokale på Finnsnes også, men det fører til økte kostnader og mer arbeid. Det er noe vi må vurdere opp imot hele tida, påpeker Søreng.

Han viser til at gjenbruksbutikken er drevet av frivillige krefter, og at man må passe på å ikke slite ut folk.

- Det er i alle hovedsak pensjonister som jobber i gjenbruksbutikken, og på Finnsnes har vi femti navn på lista vår. Dersom noen leser denne saken og ønsker å bidra, så er de hjertelig velkommen, sier Søreng.

25 millioner kroner

Fredag i forrige uke overrakte butikkjeden NLM gjenbruk en sjekk på 25 millioner kroner til sin eier, Norsk Luthersk Misjonssamband. Dette er overskuddet for Misjonssambandets 30 gjenbruksbutikker i 2014 – der iblant butikken på Finnsnes.

Det var Per Inge Søreng som overrakte sjekken til hovedstyrets formann, Lars Gaute Jøssang.

– Det er i år ti år siden vår gjenbruksvirksomhet ble startet. Det begynte forsiktig med en butikk. Men i løpet av disse ti årene har det vært et samlet overskudd på rundt 120 millioner kroner som har gått til Misjonssambandets arbeid, fortalte Søreng.

Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang (t.v.) i Misjonssambandet fikk overrakt en sjekk fra NLM gjenbruk på 25 millioner kroner av styreleder for gjenbrukskjeden, Per Inge Søreng. I midten daglig leder for NLM gjenbruk, Bjarte Rydland. (Foto: Arne Sæteren, Utsyn)