FINNFJORD: Tilleggsstøtten på 16 millioner kroner fra Innovasjon Norge kom som en følge av at utbyggingsanlegget til Finnfjord AS ble langt dyrere enn forventet. Nylig ble det imidlertid kjent at ESA, som er EFTAs overvåkningsorgan, har avgjort at det i henhold til regelverket ikke er anledning til å gi slik tilleggsstøtte til allerede ferdigstilte prosjekter.

Selv om han synes det er synd, understreker administrerende direktør ved Finnfjord AS, Geir Henning Wintervoll, at avgjørelsen ikke vil få noen stor betydning for bedriften.

– Vi har jo for det første ikke fått disse pengene, og dette er en sak som går 2,5 år tilbake i tid. Først uttrykket ESA at de trodde det skulle gå i orden for oss, men det har vært mye frem og tilbake, og det er selvfølgelig surt at dette ble utfallet. Vi skulle gjerne hatt de pengene der, sier Wintervoll.

Dyrere enn antatt

Til utbygginga av energigjenvinningsanlegget fikk Finnfjord AS 175 millioner kroner i støtte fra Enova. Statsforetaket sa imidlertid nei til å spytte inn mer penger da det viste seg at utbyggingsprosjektet gikk på en kostnadssprekk på i underkant av 90 millioner kroner. Det var da Innovasjon Norge troppet opp med sin tilleggsstøtte.

«Etter en grundig gjennomgang av saken har ESA konkludert med at støtten fra Innovasjon Norge ikke kan sies å være et insentiv til ytterligere miljøtiltak ved Finnfjord, siden prosjektet allerede er ferdigstilt. Det er ikke uvanlig eller upåregnelig at investeringer i ny teknologi blir dyrere enn planlagt, og støtten kan derfor ikke sees som nødvendig for å fullføre prosjektet», konkluderte ESA om støtten.

– Hva tenker du om ESAs konklusjon?

- Jeg tror jeg sier ingen kommentar til det.

Våren 2013 skrev flere norske medier om hvordan Finnfjord «månelanding! Var i pengetrøbbel, og hvordan det blant annet førte til at flere underleverandører hadde utestående beløp hos industrigiganten.

– Hvordan er ståa nå?

– Nå har vi ikke noe sånt, annet enn at vi har diskusjoner i forhold til leveranser på enkelte ting – men det er ikke i forhold til noen lokale underleverandører, sier Wintervoll.

Stopper ovn

Nylig ble det også kjent at Finnfjord AS sliter med damplekkasjer på det nye energigjenvinningsanlegget sitt, noe som betyr både tapt energi og tapte penger for bedriften.

– Hvordan går det med den situasjonen?

– Vi stopper en ovn i neste uke for å gjøre noen tiltak mot lekkasjen som forhåpentligvis hjelper oss litt. Jeg tror nok ikke vi klarer å fikse det helt, men at vi kan gjøre noen grep som avhjelper situasjonen et stykke på vei. Det er det som er så spennende med et prosjekt som dette, nemlig at vi har mange prototyper som står her.