BARDUFOSS: Det er Støtteforeninga for Fossmotunet som retter det de kaller ei alvorlig bekymringsmelding til fylkesråd for næring og kultur, Line Miriam Sandberg.

Det er spesielt forholdene ved kjernen i tunet, det 155 år gamle hovedhuset kalt Fossmostua, som skaper bekymringer.

«Vi som kjenner gården og har forsøkt å vedlikeholde den, ser med stor uro på at forfallet går fortere og fortere. Sopp i kjelleren, og rim og fukt på tærer på interiør og bygningsmasse. Stua råtner på rot! Huset begynner å stå skjevt», skriver Anne Berit Fossli, leder i interesseforeninga.

Svært kritisk situasjon

Fossli beskriver hvordan Midt-Troms museum aldri har fått mer penger enn til det hun kaller «klattreparering» av Fossmotunet.

«Forfallet øker i tempo, og har kommet over en smerteterskel som viser at situasjonen begynner å bli svært kritisk, og at store verdier står på spill», understreker Fossli.

Interesseforeninga spør hvorfor Midt-Troms museum, som har flest antall bygninger av alle museene i Troms, får minst penger fra fylket.

«Hvorfor? Det er frustrerende for museet og for oss som vil ta vare på og føler ansvar for de verdiene som ligger både i hovedgården og hele tunet. Vi ønsker å ha et levende tun med de verdiene formidling av historie og kultur innehar, uten å skjemmes over forfallet», heter det i bekymringsmeldinga.

Inviteres på befaring

Støtteforeninga opplyser at fylkesråden gjerne må komme og besøke museet, og få en befaring på Fossmotunet sammen med de ansatte. Det er en invitasjon Line Miriam Sandberg imøtekommer.

- Så snart jeg får noe ledig på kalenderen, så skal jeg selvfølgelig møte dem. Samtidig må jeg påpeke at fylkeskommunen bare er en bidragsyter til Midt-Troms museum, som forvalter og forpakter sammen med interesseforeninga, påpeker Sandberg.

Hun viser også til at Midt-Troms museum fikk en økning på 350.000 kroner til drift fra fylkestinget i år, samt over to millioner kroner til prioriterte prosjekter.

- Fylkesråden er like bekymret over at det i dag ikke settes av og prioriteres nok midler også fra staten til vedlikehold av kulturarven, og det skal fylkesråden ta med seg til regjeringa.

Fylkesråden like bekymret over at i dag ikke settes av og prioriteres nok midler også fra stat, til vedlikehold kulturarven og bygningsmassen, og det skal fylkesråden ta med seg til regjeringa.