GRUNNFARNES: – Foreløpig har vi ikke funnet noen dato som klaffer, men vi håper å kunne arrangere et folkemøte i slutten av april — begynnelsen av mai, sier ordfører Fred Flakstad.

Bakgrunnen for at ordføreren ønsker folkemøte er striden som har oppstått i forbindelse med Nergård Senjas søknad om tillatelse til å utvide hjellkapasiteten for tørking av torskehoder på Grunnfarnes. Søknaden er blitt møtt med skarpe protester av eiere av fritidshus og hytter i området. De mener at hjellene fører til massive luktplager, og at en utvidelse bare vil forverre forholdene.

Men befolkninga er åpenbart delt i synet på om torskehode-tørkingen er til plage eller ikke.

– Av de fastboende på Grunnfarnes som jeg har snakket med er alle positiv til at Nergård får øke kapasiteten til å tørke torskehoder, sjøl om det ved mildvær og ugunstig vindretning kan lukte litt av og til. Fisk lukter det i alle fiskevær, sier Flakstad.

Folkemøte

– Men jeg har ikke snakket med alle. Og så er det protestene fra eierne av fritidshus. Derfor synes jeg det er viktig med et folkemøte. Hensikten med et folkemøte vil være å informere, og få fram fakta, i stedet for at man skal synse og spekulere. Vi vil kunne diskutere på tvers av ulike syn. Bedriften vil også kunne fortelle hva de gjør for å minimere ulempene med tørkeprosessen. Ett av tiltakene de blant annet har gjort er å legge netting over hjellene for å hindre kråker fra å komme til, sier Fred Flakstad.

Han håper at både fastboende og fritidshus-eiere stiller opp på møtet.

Flakstad sier kommunen i utgangspunktet er positiv til søknaden.

– Fra kommunens side er det ønskelig at Nergård lykkes å gjennomføre sine planer. Dette er et viktig tiltak for å styrke eksistensen til fiskebruket, og dermed grunnlaget for bosettinga. Både vi og de fastboende på Grunnfarnes er avhengig av levedyktige samfunn. Vi skal imidlertid gå korrekt fram i saksbehandlingen, sier ordføreren.

Fornminner

Men det er ikke bare fritidshuseiere som er skeptisk. Fylkeskulturetaten skal også si sitt.

– Fylkeskulturetaten har varslet om at de vil komme på befaring for å sjekke ut eventuelle fornminner i det omsøkte området. Hvis slike fornminner finnes, kan det bli et problem. Da må vi eventuelt se på om vi kan justere planene, sier Fred Flakstad.

Så snart det foreligger en tilbakemelding fra fylkekulturetaten, tar kommunen ifølge Flakstad sikte på å behandle Nergårds søknad så hurtig som mulig. Nergård Senja har sjøl uttrykt ønske om å være klar med fordoblet hjellkapasitet allerede fra neste vintersesong, hvis mulig.