SJØVEGAN: For inneværende år har Salangen kommune innvilget fem dispensasjoner fra utdanningskravet i barnehagene.

Full dekning

Fra høsten 2015 vil kommunen ha barnehagelærere i alle stillinger og for første gang er det ingen dispensasjoner fra utdanningskravet i barnehageloven.

– For barnehageåret 2015/2016 vil andelen barnehagelærere være 47 prosent av de ansatte. Dette er 100 prosent pedagogdekning etter barnehageloven. Etter oversikt på bedrebarnehage.no vil Salangen da ha størst pedagogdekning i Troms fylke, sier enhetsleder Liz Karina Heggelund for barnehagene i Salangen.

Salangen har vært versting i Troms med 14 dispensasjoner på det meste. Det resulterte i lite hyggelige tilsynsbesøk fra fylkesmann.

Heggelund forklarer forbedringen med en felles satsing i kommunen der politisk og administrativ forankring og viljen til rekruttering av barnehagelærere har vært viktig. Kommunen har også laget en tiltaksplan for å snu utviklingen.

– Jeg kan nevne at pedagogiske ledere får 50.000 kroner og barnehageledere for 35.000 kroner i rekrutteringstilskudd. Ansatte som vil utdanne seg kan søke permisjon og tilskudd. Vi har hatt fem ansatte som har tatt desentralisert utdanning parallelt med jobben de fem siste årene. Tre blir ferdig i år. Vi ønsker også å heve kompetansen blant fagarbeiderne, sier Heggelund.

– Vi har vært aktive for å snu utviklingen. For eksempel har vi holdt tett kontakt med søkere. Vi ønsker også å beholde våre ansatte og gjøre oss attraktive. Vi kan ikke lene oss tilbake nå, sier hun.

Til Vasshaug

Et viktig strukturelt grep i Salangen er omgjøringen til en stor barnehage i sentrum der alle barnehageansatte får 100 prosent stillinger. Fra høsten av skal alle barna på tidligere Vasshaug skole. Ifølge kommunalsjef Johnny Sagerup er ikke innflyttingsdatoen klar, men barnehagen skal i drift i løpet av høsten. Veronica Johansen har arbeidet som styrer ved Laberg barnehage i mange år. Men nå ser hun frem til å starte opp på den nye barnehagen.

– Ja, dette blir spennende og utfordrende. Personalet er positive til flyttingen, det er en god stemning rundt dette. Det blir nye måter å tenke på, men det betyr at vi kan bruke mer tid på det vi skal gjøre - være sammen med barna. Det er bra at det er så mange med utdanning og at vi får et større miljø, sier hun.