ALTEVATN: – Han er gravd fram fra snøen og ble hentet ned fra fjellet med snøscooter, forteller operasjonsleder Trond Amundsen i Troms politidistrikt.

Fast i snøen

- En fantastisk og imponerende innsats fra mange frivillige i en meget krevende redningsaksjon. Over 30 ungdom stilte blant annet opp med egne scootere og deltok i aksjonen, forteller Regina Alexandrova til Folkebladet.

Hun bor i Bardu og er stortingsrepresentant for Troms Høyre.

Ble kaldt

– Han lå begravet fast under snøen i dårlig vær og det begynte å bli kaldt. Det har vært en krevende situasjon, og vi er lettet over at saka er avsluttet, sier operasjonslederen til Dagbladet.

Mannen i 40-årene, som er fra Trondheim, ble meldt savnet av kona ved 17.30-tiden søndag, ifølge NTB.

Gikk fra hytte

Han skulle gå fra en hytte i området ved Salvasskardfjellet (Se kart) og til bilen som sto på en parkeringsplass et stykke unna. Da han ikke kom fram, og kona ikke lenger fikk telefonkontakt med mannen, meldte hun fra til politiet.

To snøscootere og et helikopter fra Forsvaret deltok i leteaksjonen. Bardu Røde Kors sendte ut rundt 20 personer for å bistå i letearbeidet.

Ringte til kona

Ifølge Nordlys klarte mannen å oppnå kontakt med kona på telefon klokka 22:15 søndag. Da lå han begravet under en halv meter med snø.

- Da ringte han kona og fortalte at han var begravd av et skred. Ett kvarter før midnatt var vi i kontakt med ham, og da kunne han fortelle at han registrerte helikopterdur og hørte aktivitet i fjellsida, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer ved Troms politidistrikt til avisa.

- Han var bevisst og klar, men naturlignok noe nedkjølt. Han ble fraktet ned fra fjellet med snøscooter og deretter fraktet til UNN, opplyser Meyer.

Han sier han har aldri hørt om at noen har ligget så lenge begravd under snøen og kommet fra det med livet i behold.

- Han har vært utrolig heldig at det oppsto en luftlomme, sier Meyer.

- Meget spesielt

Også fire ekvipasjer fra Norske redninghunder deltok i aksjonen natt til mandag.

- Det var en spesiell aksjon. Spesielt å vite at den man lette etter var i live, sier Arne Andreassen, lokalleder for Norske redningshunder.

Han beskriver aksjonen som vanskelig, og stressende på grunn av at den savnede hadde gitt lyd fra seg på kvelden.

- Det var mørkt, dårlig vær og bratt, men utrolig deilig å finne mannen, sier Andreassen til Folkebladet.

Over 30 ungdommer skal ha stilt seg til disposisjon med snøscootere. Foto: Privat MMS
Mandag morgen ble den savnede funnet og tatt hånd om. Han skal være i god behold. Foto: Privat MMS