BOTNHÅGEN: Innholdet i de røde og oransje avfallsposene fra tromsøhusholdningene var så tilgriset at Senja Avfall sluttet å ta imot mer fra Remiks, skriver avisa iTromsø.

Annet avfall

I flere år har avfallsselskapet mottatt avfallsposene som Tromsø-husholdningene putter papir, papp og kartong i.

Men i stedet for papp og papir har det blitt stadig mer av andre typer avfall, som bleier, koteletter, slakt, sauser, glass, metall og klær. Det har resultert i at lastebillass med røde og oransje poser (optibag) har blitt kassert helt eller delvis.

- Satte foten ned

– Vi måtte sette foten ned i fjor på grunn av arbeidsmiljøet. Ansatte ble kvalme og dårlige av å stå og sortere ved transportbåndet spesielt da det var så varmt i fjor sommer. I perioder var det prosentandelen som måtte kasseres så stor at det ble dårlig butikk, sier driftssjef Bernt Karolius i Senja Avfall til iTromsø.

Målet er at mest mulig sendes videre til fabrikker i Norge og Sverige for å bli råstoff for nye produkter, for både å erstatte bruk av trevirke og redusere energiforbruket i papp- og papirproduksjonen.

Økning

Fra 2011 til i fjor har mengden papp og papir fra Remiks som ikke kunne gjenvinnes økt betydelig. Av den totale mengden på 1.507 tonn i 2011 utgjorde skred/avkast ti prosent.

I de to første kvartalene i fjor mottok Senja Avfall 540 tonn papp og papir fra Remiks, da hadde andelen skred/avkast økt til hele 30 prosent.

Les mer om denne saka hos iTromsø

Driftssjef Bernt Karolius i Senja Avfall. Foto: Maria Holm Simonsen