BARDUFOSS: Avinor vil fjernstyre tårntjenester ved en rekke nordnorske lufthavner. Bardufoss lufthavn er ikke en av dem. I alle fall ikke med det første.

Det melder blant annet Nye Troms som skriver videre at Avinors konsernstyre fredag besluttet å etablere et tårnsenter i Bodø. Målet er å drive fjernstyrt tårntjeneste for inntil 15 lufthavner i Nord-Norge.

- Ikke besluttet

Dette skal stå klart allerede i 2017.

- Vi har ikke besluttet hvilke lufthavner som er aktuelle ennå. Det vil først offentliggjøres i løpet av våren, forteller kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa til Nye Troms.

- Det vi har sagt er at det i hovedsak er lufthavnene som har lokal flygeinformasjonstjeneste som skal fjernstyres fra Bodø, mens det er flygeledere på Bardufoss, legger han til.

Spare penger

Ifølge Løksa vil det dermed være et stykke fram i tid før det blir avgjort om Bardufoss lufthavn er aktuell i denne prosessen.

Fjernstyringen skal kontrolleres via kamera- og sensorteknologi, ifølge avisa.

- Mange av flytårnene ble bygget på 1960-tallet og er modne for oppussing eller utskifting. Med fjernstyrte tårn unngår Avinor og andre lufthavnoperatører store deler av disse kostnadene, påpeker administrerende direktør i Avinor, Anders Kirsebom, i ei pressemelding.