FINNSNES: Hun er fylkesråd for næring, kultur og helse og har som en del av det regionale utviklingsarbeidet og folkehelsesatsingen fokusert på skredproblematikken i fylket.

Troms fylkeskommune har i den sammenheng arrangert seminarer og finansiert flere prosjekter som skal arbeide med sikkerhet og skred.

- Her er det etter vår forståelse rom for flere gode tiltak. Det er ei utfordring å spre den tilgjengelige kunnskapen, og spre den tilstrekkelig slik at flest mulig får et naturlig forhold til å sjekke med www.varsom.no før de går på tur, påpeker hun.

- Ikke nok

Fylkesrådet oppfordrer derfor fylkets redaktører til å vise skredvarslene i sine medier.

- Vi bor i et svært skredutsatt fylke og avisene er flinke på redaksjonell omtale av skredene. Dette er viktig og bidrar til økt bevissthet og allmennkunnskap, sier hun og legger til:

- Det er dessverre ikke nok, statistikken viser dette parallelt med de ulykkene vi har sett hittil i år. Vi trenger bistand for å løfte skredvarslet opp og frem og håper at avisene vil være med i å ta et tak.

- Moderat

Varsom.no melder således om moderate snøskredfarer i Senja-regionen i dag.

- Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner med ferske fokksnøflak, spesielt der flakene er tynne og myke, skriver de på sin hjemmeside.

Varsom.no melder om samme skredforhold ellers i Indre-Troms også.

- Mellom sju og ti mister livet

De siste årene har mellom sju og ti personer mistet livet i skredulykker hvert år.

Fra 2004 til 2009 døde mellom to og fire personer i snøskred hver vinter, men de fem vintrene som fulgte, økte altså antallet dødsfall mye, og endret friluftsliv får skylden, skriver Aftenposten.

– Hovedårsaken er at flere kjører ski i bratt terreng. Vi har hatt en endring i friluftslivet fra skigåing til skikjøring, sier snøskredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt til avisen.

Vinteren 2010/20111 er den hittil verste, med ti skreddødsfall. Forrige vinter døde åtte, og sju mistet livet vinteren før.

– Gjennomsnittsulykken, da er det snakk om en mann i 40-årene som er på helgetur i bratt terreng, sier Brattlien.

Her er de beste skredtipsene:

1. Sjekk skredvarsel og værmelding før du bestemmer deg

2. Ta skredkurs

3. Gjør vurderinger underveis

4. Forstå «skredproblemet»

5. Tør å droppe turen

6. Rapporter inn dine observasjoner

7. Kilde: NRK Troms

Line Miriam Sandberg mener fylkets aviser må trykke skredvarselet. Foto: Rune Ottarsen