SENJAHOPEN: Nå er Nilsen tilbake fra verksted med båten. 5 millioner forsikringskroner har det kostet å bringe «Ben Hur» tilbake til opprinnelig stand.

- Vi fikk en uheldig start, men det er sånt som kan skje. Nå skal det bli godt å komme i drift igjen, sier Tommy Nilsen.

Nilsen hadde ikke rukket å bruke den 49 fots store «Ben Hur», til 22 millioner kroner, mer enn  i et par måneder da uværet rammet like før jul i fjor. I en storm sleit båten seg fra kaia i Senjahopen. Den sterke vinden presset båten over på sida, med det til følge at den tok inn vann. Hele maskinrommet ble fylt av sjø.

På verksted

Det oppsto omfattende skader. Siden 30. desember har båten ligget ved Tromsø Mekaniske der alle tre motorer om bord, samt alt av elektisk i maskinrommet, er skiftet ut.

Hele jobben har kostet 5 millioner kroner.

- Med unntak av en egenadel på 100.000 kroner er alt dekket av forsikringsselskapet. Jeg har fått god behandling i If, sier Nilsen.

Han roser også verkstedfolkene for å ha gjort en god jobb.

- Stort sett alt er like fint som det var da båten var ny, sier han.

Tror på å berge kvota

Verkstedoppholdet har ført til at Nilsen og mannskapet har gått glipp av brorparten av vintersesongen med nybåten. Rederen er likevel ikke bekymret for at fisket skal ha gått fra han. Etter påske tar han opp drifta igjen med «Ben Hur».

- Jeg tror det skal gå bra å ta kvota uansett. Erfaringsmessig er det fisk tilgjengelig for oss som drifter med snurrevad til ut mai på feltene utafor Senja. Fra april nyter vi godt av 20 prosent kvotebonus. Inkludert denne bonusen har vi 250 tonn torsk i sløyd vekt vi skal ha opp. Det må skje noe ekstraordinært om vi ikke skal greie å ta opp dette kvantumet. Får vi hyse og sei får vi bonus på dette også, sier Tommy Nilsen.

- Verkstedoppholdet fører til at vi må omkalfatre litt på driftsplanen. Hva vi taper på dette avbrekket, eller om vi taper noe i det hele tatt, vet vi ikke før året er gått.

- Når så galt først skulle skje at vi fikk havari, er det også en viss trøst i at det har vært mye urolig vær i vinter. Det ville vært verre hvis det bare hadde vært godvær, sier han.

Helt uten beskjeftigelse har han og mannskapet ikke vært. De har blant annet brukt tida på å ta kvota på leiebåten «Lars Andreas».

Tommy Nilsen er glad for å ha fått båten tilbake. Foto: Ronny Trælvik