SJØVEGAN: Rådmann Frode Skuggedal og økonomisjef Heidi Sund Aasen ble ferdig med regnskapstallene torsdag.

Viktig milepæl

Og at det ender i store plusstall ser både ordføreren og rådmann svært positivt på.

– Vi er veldig godt fornøyd med dette resultatet. I forhold til årsaker er det store bildet at det har vært jobba veldig godt. Vi har hatt og har en felles virkelighetsoppfatning i organisasjonen. De ansatte har samme forståelse av hva problemet er og hva løsningen er. Det tror jeg er en av de viktigste forklaringene på et godt resultat. Det er en god gjennomføringsevne ute i enhetene og vi har fått med hele organisasjonen på omstillingene. Uten dette hadde det ikke gått. Jeg ser også resultatet for 2014 som en veldig viktig milepæl i arbeidet for å få på plass en god økonomi, sier Skuggedal om sitt aller første kommuneregnskap i Salangen.

Rekordresultat

Ingen rundt bordet kan huske at det noengang har vært et bedre resultat for kommunen.

– Vi har hatt ett år med 2,8 millioner i overskudd tidligere, men jeg kan ikke huske at vi har hatt tre millioner, sier Heidi Sund Aasen som har vært økonomisjef siden 1999.

– Dette er et resultat av et utrolig godt arbeid ute i organisasjon og god økonomisk styring. Dette er en veldig god nyhet for kommunen og lokalsamfunnet. Det betyr at vi er der vi skal være og enda litt bedre enn det. All honnør til de som har gjort denne jobben, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Ingen fordelingsfest

Men Skuggedal varsler overhodet ikke noen fordelingsfest av denne grunn.

– Kommunestyret skal disponere overskuddet, men jeg vil foreslå å sette overskuddet i sin helhet på fond. Kommunen har en høy langsiktig lånegjeld. Vi legger opp til å øke innbetalingene fremover. Forutsatt at vi holder det ambisjonsnivået vi har satt i forhold til omstillinger i kommunen vil vi se lysninger i forhold til lånegjelda fra 2018. Det betyr at vi da kan få et større økonomisk spillerom og handlefrihet, sier han.

Gjort grep

Skuggedal har gjort grep for å forbedre kontrollen på økonomien. Hver måned treffer han enhetslederne der han blant annet får et situasjonsbilde av økonomien. I tillegg får kommunestyret en økonomisk rapport fire ganger i året.

– Hvordan ser det så langt ut for 2015?

– Så langt går vi i balanse. Men vi har utfordringer, vi skal omstille for 14,5 millioner kroner. Den jobben starta vi 5. januar i praksis. Jeg er sikker på at vi skal klare omstillingene fremover. Men hadde vi hatt et underskudd i 2014 ville det vært verre, sier Skuggedal.