FINNSNES: Avtroppende leder i Brigadeveteranforbundet i Midt-Troms, OlavWinther, har vært prosjektleder i arbeidet med å få på plass veteranmonumentet.

– Vi har jobbet med dette siden 2012 og vi tenkte at det var for galt at Finnsnes som den eneste byen ikke skulle ha et slikt monument, forteller Winther, og legger til at steinen skal plasseres der musikkpaviljongen sto på Finnsnes tidligere.

Plasseringen er heller ikke tilfeldig valgt.

– Vi håper at når hurtigrutepassasjerene kommer, både norske og utenlandske, så skal de kunne lese det som står på monumentet.

Dugnad

Steinen kommer på plass som følge av en stor dugnadsinnsats blant medlemmene i forbundet.

– Vi har vært mange turer både på Senja og på innlandet for å finne stein, forteller han.

Steinen i sin fule lengde er på halvannen meter og den skal dekoreres med en fire millimeter tykk plate av børsta stål.

– Symbolikken har vi selv stått for og teksten har vi skrevet og den er i tillegg oversatt til engelsk, sier Winther som enn så lenge holder kortene tett til brystet om hvordan monumentet vil se ut til slutt.

Winther forteller at det er et stort arbeid som er nedlagt.

Lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen er klar på at det er Brigadeveteranforbundet selv som har stått for den største jobben.

– Ja, og det er viktig for meg å presisere. Så er det slik at kommunen bidrar med de ressursene vi kan. Nå når man har bragt den på plass så skal vi sørge for at den blir plassert trygt på den plassen den skal være. Det er vårt bidrag.

Ministerbesøk

Det er kommunen som skal sørge for selve oppsettinga av steinen, mens Brigadeveteranforbundet selv skal stå for den siste finpussen før avdukinga 8. mai.

Sivertsen forteller at det sannsynligvis blir miljøvernminister Tine Sundtoft sin oppgave å avduke monumentet.

Samme dag vil det også markeres at Winther takker av som leder i Brigadevetaranforbundet i Midt-Troms, og overlater roret til Tommy Sarnes.