OSLO: I en pressmelding fra Høyres stortingsgruppe uttaler bardudøl og stortingsrepresentant for Høyre, Regina Alexandrova, seg om reiselivs-Norge.

Mens utenlandske overnattinger i Nord- og Sør-Europa økte med sju prosent i fjor, stoppet Norge på tre prosent.

– Nord-Norge er et av de mest tilgjengelige arktiske reisemål i verden, med relativt sett god infrastruktur, servicefunksjoner og kulturopplevelser som høyner attraksjonsverdien. Samisk kultur er også med på å differensiere Nord-Norges arktiske tilbud fra konkurrenter som Island og Grønland. Vi bør derfor ha gode forutsetninger for å tiltrekke oss en del av den ventede veksten i internasjonal turisme, sier Regina Alexandrova.

At Norge taper terreng internasjonalt har fått regjeringen på banen. For første gang på 15 år skal en regjering legge frem en stortingsmelding om reiselivet. Bondevik-regjeringen i 1999 var de siste som bragte reiselivet opp som tema i Stortinget.

– Regjeringen setter nå i gang arbeidet med en ny stortingsmelding for å videreutvikle Norges reiselivspolitikk. Men skjønn natur er ikke nok. Vi må bli bedre på profilering, innovasjon og kompetanse. Regjeringen skal, i nær dialog med aktørene, undersøke hvordan vi kan løfte Norge som turistmål, sier Alexandrova.

Den nye politikken skal blant annet omhandle hvordan man kan få både nordmenn og utenlandske turister til å feriere i Norge.

– Norge er et unikt reisemål som rangeres høyt i internasjonale kåringer, blant annet gjort av CNN og National Geographic. Og Nord-Norge har overflod av naturfenomener i verdensklasse som midnattsol, nordlys og det arktiske lyset, sier bardudølen.

140.000 nordmenn jobber i dag i reiselivsbransjen, og genererer årlig inntekter på nesten 70 milliarder kroner, som er fem prosent av verdiskapingen i norsk næringsliv.

Regjeringen skal bruke hele 2015 på å pønske ut en ny reiselivspolitikk, og stortingsmeldingen skal presenteres i starten av 2016.

– Norsk reiselivspolitikk trenger nye ideer og bedre løsning. Vi trenger nye lønnsomme arbeidsplasser over hele landet for å lykkes med omstillingen vi står overfor. Det fordrer at vi bygger opp under næringer som har framtiden foran seg i Norge. Reiselivsnæringen er helt klart en av våre viktigste satsningsområder, avslutter Alexandrova.