FINNSNES: Det er NRK Troms som skriver dette på sine nettsider fredag ettermiddag.

I tillegg til kravet om fengselsstraff er det også lagt ned påstand om en bot på 400.000 kroner.

Forsvareren ba ifølge NRK om full frifinnelse.

Ansvar

Videre heter det at aktoratet har lagt betydelig vekt på ansvaret en arbeidsgiver har med tanke på sikkerhet og opplæring.

– Det har ikke blitt tatt tilstrekkelig hensyn til de kravene som arbeidsmiljøloven og forskrifter stiller til en bedrift når det gjelder å ivareta sikkerheten til de ansatte, og særlig oppfølging av nyansatte og risikoen ved bruk av farlige anleggsmaskiner. I tillegg mener påtalemyndigheten at det ikke har vært gode nok rutiner på å avdekke feil og mangler ved bremsene på den aktuelle dumperen, sier aktor Jørn-Lasse Refsnes til NRK.

Ikke førerkort

Det var i 2012 at den fatale ulykka fant sted på Filefjell.

20 år gamle Mathias Fors Olsen omkom da dumperen han førte havnet i elva. NRK skriver at han ikke hadde førerkort for slike kjøretøy og at ingen vet hvorfor han kjørte dumperen den aktuelle dagen.

– Vi mener det var en alvorlig svikt som medførte at han som omkom satte seg bak rattet på dumperen og kjørte den. Det burde vært avverget på forhånd, ved at ledelsen i bedriften hadde gitt tydelige instrukser og kartlagt kompetansen til Mathias Fors Olsen, sier Refsnes.

Det er i tillegg lagt ned påstand om oppreisning til de etterlatte, avdødes samboer og deres barn, samt avdødes foreldre på 125.000 kroner til hver.