SENJAHOPEN: – Det har aldri skjedd før at vi har startet sesongen med å gå rett på rognpressing, sier daglig leder Henning Grande ved Nergård Sild.

Nergård Sild tok imot sin første loddefangst sist søndag, da «Frantzen Jr.» kom opp med 375 tonn. Bedriften forberedte seg på å pakke lodda rund, for konsum, som normalt er først i sesongen. Men det viste seg fort at varene ikke var egnet til denne anvendelsen. Til det var lodda for små av størrelse og var kommet for langt på rogna — 20-21 prosent. Det mest ideelle for konsumpakking er en rognmodning på 11-12 prosent.

Rognpressing

Så rognsprengt som lodda var gikk dermed Nergård Sild rett over til rognpressing.

– Vi presser rogn av holodda, mens vi pakker hannlodda — faksen — til konsum. Faksen utgjør rundt 25 prosent av det vi får inn, sier Grande.

Grande har jobbet med lodde siden midten av 80-tallet, men han sier at han aldri har opplevd lodde av så sørgelig små størrelse som i år. Ei heller at den er så tidlig rognmoden. I tidligere sesonger har det vært normalt å starte rognpressing først nærmere påske.

– Hva dette kommer av vil jeg ikke gi meg ut på å spekulere på, men det ser ikke positivt ut. Lodda som ble fanget helt i starten av sesongen — for tre-fire uker siden — var imidlertid større enn den er nå. Det kan hende at flåten har truffet på forskjellige innsig av ulik lodde. Hvis så er tilfelle, kan det fort snu seg igjen. Det er det som er det spennende med loddefiske. Det positive er at det er tegn til nok lodde i havet, sier han.

Nergård Sild har rundt 20 personer i arbeid med loddeproduksjonen. Fakslodda blir pakket for japanske kjøpere, mens rogna selges til hele verden. Verdensmarkedsprisen bestemmes av Island, som er den dominerende aktøren.

Fortjeneste

Grande sier råstoffprisen ligger på mellom 2,10 og 2,80.

– Så lenge vi kan pakke faks til konsum og andelen holodde er over 50 prosent, går regnestykket opp. Faksen vil imidlertid bli svart og uegnet til konsum etterhvert. Med en anvendelse til mel og olje blir det negative marginer, sier Henning Grande.

Til og med torsdag formiddag hadde Nergård Sild kjøpt totalt cirka 1.500 tonn lodde. Det gjenstår fortsatt over 50.000 tonn av totalkvota.

Marius Simonsen passer trommelen. Foto: Tone Alfredsen