finnsnes: Lensmann Arnold Nilsen bruker utpå nyåret hvert år å stikke innom Lenvik kommunestyre for å holde en liten orientering om ”rikets tilstand”. I år var intet unntak. Nytt av året var det imidlertid at også politimesteren i Troms, Ole B. Sæverud, tok turen innom kommunestyret.

Noe som selvfølgelig hadde sammenheng med den aktuelle nærpolitireformen. Sæverud var på plass for å si noen ord om hva denne vil bety for regionen.

– Vi har store utfordringer, som for eksempel organisert kriminalitet, arbeidslivskriminalitet og cyberkriminalitet som gjelder i hele Norge - også her i Lenvik. Hvordan skal politiet organiseres for å ta alle disse utfordringene samtidig som vi tenker på de små problemer på de små plasser? Det er et dilemma, men jeg tror at nøkkelen er nærpolitireformen, konstaterte Sæverud i kommunestyret.

Ikke om kontor

Politimesteren ga uttrykk for at det ikke er antall kontorer som er viktig i forhold til organisering av politiet.

– Det som imidlertid er viktig er at politiet samarbeider godt med kommunene - og motsatt. Vi må spille hverandre gode, understreket Sæverud.

Han trakk i så måte frem politirådsamarbeid som et viktig moment.

Det faktum at Finnsnes lensmannskontor på et vis gikk i front i nærpolitireformen er også noe Sæverud mener man skal være stolte av.

– Vi ser at Lenvikmodellen er et begrep som går igjen i en rekke rapporter.

Viktig forebygging

I sitt innlegg tok lensmann Arnold Nilsen kort for seg hvordan de ved Finnsnes lensmannskontor føler at de virkelig begynner på dreisen på det å være nærpoliti for seks kommuner.

– Vi ser hele distriktet under ett, og det er ikke sånn at vi bare tenker Finnsnes, sa Nilsen, som forklarte at de bestreber seg å være til stede der det til ethvert tid er behov.

Noe som på en fredag kveld betyr ved Sørreisa hotell.

– Men skjer det en legemsfornærmelse i Skrolsvik, så klarer vi neppe å være der for å stoppe fighten - det er for langt. Men vi tar det på alvor, og vil være der for å starte etterforskning med en gang, sa Nilsen.