FINNSNES: Harstad Tidende melder tirsdag morgen at havnesjef i sørbyen, Ivar Frans Hagenlund, med øyeblikkelig forbud, nekter entreprenører å dumpe snø over byens kaier.

Det på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra Boreal.

«Det er stor sannsynlighet for at denne stokken kunne forårsaket en skade på skuteside/skrog på hurtigbåten» lød en melding til havnesjefen fra Boreal mandag. (Se bilde til høyre)

- Nå er det slutt. Det er ikke bare snø som blir dumpet. Stokker, taurester og store isklumper skaper fare i det mest trafikkerte området i havna, sier Hagenlund til ht.no og fortsetter:

- Å treffe en isklump eller en stokk med en hurtigbåt eller en fritidsbåt med litt fart, er farlig - og det skjønner alle.

- Ingen problemstilling

Havnesjef i Lenvik, Arve Cruickshank, skratter og himler med øynene.

- Dette har jeg aldri hørt om. Saken er enten konstruert av journalisten, eller så har havnesjefen i Harstad pratet litt løst. Dette er ingen problemstilling, sier Cruickshank til Folkebladet.

Han påpeker imidlertid at det er ulovlig å forurense, men så lenge det er snakk om ren snø, er det en ikke-sak.

- Hvem er det som får stokker og slike gjenstander i skjæret når man brøyter? Det klarer jeg ikke å se for meg, presiserer han.

- Restriksjoner

- Vi i Lenvik har derimot noen restriksjoner på hvor man faktisk kan tømme snøen. For eksempel har vi bedt entreprenørene om å ikke dumpe snø i havet ved hurtigbåtkaia. Det med tanke på at havoverflaten kan fryse til is, fortsetter Cruickshank.

I så måte er havnefjefen til en hver tid veldig obs på flytende objekter i farvannet.

- Forrige uke var det for eksempel springflo, og da kommer det en del ting i fjæra, for eksempel stokker og andre ting av ulikt omfang. Vi tar slike ting ganske alvorlig og rensker opp med en gang, sier han.

- Tar du Harstads havnesjef på ordet og innfører det samme?

- Nei. Det kommer jeg absolutt ikke til å gjøre, humrer han.

Like så forteller Cruickshank at Olderhamna vil være et sted hvor entreprenørene forbys å dumpe snø.

- Olderhamna er et havnebasseng, og der vil snøen dannes til is rimelig kjapt. Skal entreprenørene dumpe snø der, må de gjøre det utenfor moloen, sier han avslutningsvis.

Havnesjef i Lenvik Arve Cruickshank. Foto: Vidar Bjørkli
Foto: Privat/Ht.no