SKALAND: I et kruttsterkt debattinnlegg i Folkebladet mandag tok seks Ap-politikere et oppgjør med Berg kommunes håndtering av den såkalte rektorsaken. Ordfører Guttorm Nergård anklages blant annet for å arrogant ha hevet seg høyt over både dommen fra Senja tingrett og alminnelig folkeskikk.

Ingrid Evertsen, som er nestleder i Berg Ap og den ene av de seks bak debattinnlegget, mener kritikken mot Nergård er mer enn berettiget.

– Vi har domspapirer fra Senja tingrett å forholde oss til, og da synes vi er det er helt håpløst at vi har en ordfører som skisserer en helt annen virkelighet – det finner vi oss rett og slett ikke i, understreker Evertsen.

Hun viser med det til hvordan Nergård i en pressemelding nylig forklarte at Berg kommune trekker anken i rektorsaken. Dette ettersom kommunen var kommet til enighet med rektor ved Berg skole, Ingrid Bjørkli Jansen, om en stillingsbeskrivelse.

– Dette er en bortforklaring og ingenting annet. Stillingsbeskrivelsen har ingenting med rettssaken eller dommen å gjøre, men er vitterlig arbeidsgivers ansvar å få på plass til rektor og enhver enhetsleder.

Ønsker unnskyldning

Evertsen mener at alt snakket om stillingsbeskrivelsen er rent babbel for å tåkelegge den virkelige grunnen til at kommunen trekker anken. Et forsøk på å fremstille kommmunen som seierherre, mens hun er klar på at situasjonen er helt motsatt.

– Dommen fra Senja tingrett er knallsterk. Berg kommune tapte på alle punkter, og det må de forholde seg til. Jeg synes virkelig det er trasig at ingen har bedt rektoren ved Berg skole om unnskyldning for den belastninga hun og familien har vært utsatt for, sier Evertsen.

– I debattinnlegget rettes det kraftig skyts mot blant annet ordføreren. Hva nå? Har dere fortsatt tillitt til ordføreren?

– Jeg synes egentlig vi har sagt nok om det i avisinnlegget, så får vi se. Det jeg imidlertid kan si er at det er problematisk at vi har en ordfører som lefler litt med virkeligheten og sannheten. Det synes vi er veldig trasig, og så er det veldig vanskelig å forholde seg til folk som ikke snakker sant.

– Dere er ikke redd for å skape bråk med avisinnlegget?

– Altså – sannheten taler for seg selv. Hvis noen mener vi tar feil, så er det bare å lese domspapirene fra Senja tingrett. Vi bare forholder oss til det som er kommet derfra, og har selvsagt respekt for rettens avgjørelse, understreker Evertsen.

– Ryddig og godt

Ordfører Guttorm Nergård er i utgangspunktet ordknapp om debattinnlegget fra de seks Ap-politikerne.

- Jeg tenker at de ordene de får stå på trykk uten at jeg kommenterer så mye – det tror jeg er det aller beste, sier Nergård.

– Ap-politikerne mener at kommunen skylder rektoren ved Berg skole en unnskyldning. Hva tenker du om det?

– Nei, det vil jeg ikke si at kommunen gjør. Nå har vi fokus på skolen, og vi skal sørge for at den kommer opp å gå – i så måte er vi på et veldig godt spor nå. For øvrig har vi fra kommunen gjort det vi har vært overbevist om at har vært det riktige i denne saken, sier Nergård.

– Hva med samarbeidsklimaet i kommunestyret etter slik kraftig skyts?

– Vi har et veldig godt samarbeidsklima i kommunen nå, og det skal vi fortsette å ha, men jeg registrerer jo at valgkampen er startet og at Ap er på hugget, men det får så være.

Han er klar på at rektorsaken etter hans mening har vært håndtert veldig ryddig og godt i forhold til å få stillingsbeskrivelsen til rektoren på plass.

– Ingrid Evertsen og Berg Ap mener at stillingsbeskrivelsen ikke har noe med dommen eller rettssaken å gjøre, men kun er et forsøk på å tåkelegge den virkelige grunnen til at kommunen trekker anken. Hva tenker du om det?

- Det må i så fall være deres problem, men vi hadde et kommunestyrevedtak som ble fattet 19. desember som var klar på at saken skulle ankes dersom det ikke kom en avtale på bordet. Som ordfører forholder jeg meg til de vedtakene som fattes, sier Nergård, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

ryddig: Ordfører Guttorm Nergård mener at Berg kommune har håndtert rektorsaken ryddig og godt. Foto: Morten Dokka