FINNSNES: Onsdag kveld denne uka inviterer nemlig andelslaget Laukhelle Lakselva til et informasjonsmøte i Kunnskapsparken på Finnsnes.

– Der vil det for det første bli en gjennomgang av det som er registrert gjennom overvåkingsprosjektet i 2013. I tillegg blir det et sammendrag i forhold til alle årene der registreringa har foregått, det vil si siden 2008, sier andelslagets leder, Per Øyvind Winther.

Det er firmaet Skandinavisk Naturovervåking AS som hele veien har stått for videoovervåkinga i laksevassdraget. Derfra kommer daglig leder Anders Lamberg for å fortelle om registreringene som er gjort.

Inviterer oppdretterne

Hovedpoenget med overvåkingsprosjektet var å få oversikt over bestandene i elva. Nærmere bestemt hva som kommer tilbake til elva etter å ha vært ute i fjordsystemet.

– Ved å delta på arrangementet vil man få en innføring i det vi holder på med, og den informasjonen vi får ut av registreringa. Det vi har sett er jo at det er for lite smålaks som kommer tilbake til elva, noe som bør være uhyre interessant for mange å få vite mer om. For politikere, og da spesielt de som sitter i utvalg for miljø og forvaltning og oppdretterne i distriktet bør også komme, sier Winther.

Han ramser opp flere lokale oppdrettere han mener bør stille.

– De sier jo hele tida at de ønsker samarbeid med vassdragene, men akkurat dette skjønner vi ikke så mye av. Om det bare handler om at de vil gi oss penger eller hva det er. Det vi imidlertid vet er at laksesmolten må klare seg selv ute i fjordsystemet, og det er der vi mener det skjer saker og ting med hensyn til lakselus, sier Winther.

Ikke uglesett

Winther oppfordrer også Frode Reppe fra Norske Sjømatforeningers landsforening til å komme. Reppe var nylig ute og anklaget Laukhelle Lakselva for å tale med to tunger i forhold til bestandene i elva.

– Blir oppdretterne uglesett om de kommer på møtet?

– Overhodet ikke, Overhodet ikke. Her vil det bli lagt opp til diskusjon der også oppdretterne på lik linje med alle andre kan stille spørsmål til Anders Lamberg. Lamberg driver jo med videoovervåking av en masse vassdrag, noe som gjør at han kan sammenligne forholdene i Lakselva med andre streder i landet, sier Winther.

Nylig var en av andelseierne ute og ønsket at ledegjerdet i Lakselva, som er satt opp i forbindelse med videoovervåkingsprosjektet, fjernes.

– Hva tenker du om det?

– Det får stå for hans regning, men jeg regner med at også dette blir et tema under møtet, sier Winther.

Møtet finner sted i auditoriet i Kunnskapsparken.

INVITERER: Per Øyvind Winther oppfordrer blant andre oppdretterne i regionen til å stille på møtet. Foto: Trond Sandnes