FINNSNES: Det var i juni i fjor at den profilerte bedriftseieren fra Midt-Troms satte seg bak rattet etter å ha inntatt alkohol. Sjøl anslo han at han hadde drukket om lag to desiliter vodka og fire-fem desiliter rødvin før kjøreturen. En kjøretur som endte i grøfta.

Mannen valgte å levne bilen igjen i grøfta og gå hjem de fire-fem minuttene det tok. Halvannen time senere banket politiet på døra.

Konjakk etter grøftetur

Blodprøver tatt av mannen viste en promille på 2,11, og en noe lavere promille en halvtime senere. Bedriftseieren forklarte at en god del av promillen skyldtes at han hadde drukket en halv flaske konjakk etter at han kom hjem.

I dommen fra Senja tingrett fremkommer det at påtalemyndigheten ikke trodde på forklaringa om alkoholinntak etter kjøringa. Det gjør imidlertid retten.

”Siktedes forklaring om etterfølgende alkoholinntak er ikke uforenlig med blodprøveresultatet, og retten har heller ikke andre holdepunkter som med styrke taler for ikke å legge siktedes forklaring om dette til grunn”, heter det i dommen fra tingretten.

Basert på mannen forklaring om alkoholinntak og tidspunkt sammenholdt med blodprøveresultatet, finner retten det bevist at han hadde en promille på noe under 1,2 under kjøringa.

112.500 kroner i bot

Retten finner det riktig at mannen straffes til 24 dager fengsel. De som dømmes for slike tilfeller skal i tillegg etter fast rettspraksis ilegges en bot tilsvarende 1,5 ganger brutto månedslønn. I dette tilfellet utgjorde dette 112.500 kroner.

Den godt voksne mannen forklarte i retten at han er hundre prosent avhengig av førerkortet både for å komme seg til jobb og for å fungere i jobben.

”Retten har forståelse for at en inndragning av førerkortet således vil medføre ulemper for siktede, men finner at hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling må veie tyngst”, konstaterer retten, som ilegger mannen en tapstid på førerkortet på to år og to måneder.

De som dømmes for slike tilfeller skal i tillegg etter fast rettspraksis ilegges en bot tilsvarende 1,5 ganger brutto månedslønn. I dette tilfellet utgjorde dette 112.500 kroner. Foto: Stian Andre Lund