FINNSNES: Det er treningsoffiser for stormeskvadron 4 i Panserbataljonen, fenrik Morten B. Pedersen, som ønsker å få til patruljetrening i Finnsnes sentrum. Dette fremkommer i et brev han har sendt til politiet, og som er sendt i kopi til Lenvik kommune.

”Vi ønsker å trene patruljering med en tropp soldater, for å videreutvikle forståelsen for kompleksiteten av krigføring i urbane miljøer”, opplyser han i forespørselen.

Pedersen nevner gatene Ringveien/Sjøgata, Storgata, Skolegata og Sven Eidissens veg som aktuelle i forhold til patruljering.

Våpen uten skarpt

Dersom det gis tillatelse til en slik patruljetrening, vil en full-vervet tropp på 44 mann innta Finnsnes. Noe de da vil gjøre i hjulkjøretøy. Personellet vil bære automatgevær HK 416, men da uten ammunisjon.

”Det jeg tenker å bruke Finnsnes til, er å trene hele troppen i patruljering, for da blir de observante oppimot alle vinkler et bebygd område har versus krigføring i skogen”, opplyser Pedersen.

Eventuell patruljetrening på Finnsnes vil være del av en større innsats som Brigade Nord legger ned for at Panserbataljonen skal mestre såkalt MOBO (Militære operasjoner i bebygde områder).

Sender ballen videre

Steingrim Ovesen ved Finnsnes lensmannskontor opplyser at det ikke er politiet som tar en avgjørelse i forhold til forespørselen fra Panerbataljonen.

- Vi har imidlertid bedt dem ta kontakt med Lenvik kommune og Statens Vegvesen for å høre om slik aktivitet er greit, opplyser Ovesen.